Η άνοδος της εργασίας στο σπίτι
H ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Που επισπεύδει η πανδημία
Τρεις συγκλονιστικές εξελίξεις στη παγκόσμια οικονομία και πολιτική επισπεύδονται εν μέσω πανδημίας καθώς για πρώτη φορά δίνεται προτεραιότητα στη ζωή σε σχέση με την οικονομία.
Πρώτον Έρχεται η άνοδος της εργασίας στο σπίτι και η αρχή του τέλους της μισθωτής εργασίας βάζοντας στην ημερήσια διάταξη την ανάγκη προσαρμογής στις νέες συνθήκες.
Δεύτερον επισπεύδεται το ψηφιακό κράτος και η ολική ψηφιοποίηση των τραπεζών, ψηφιακό σχολείο, το υπηρεσιών, συμπαρασύροντας χιλιάδες επαγγέλματα να κάνουν το ίδιο εκεί που είναι εφικτό καθώς η ανεργία θα εκτιναχθεί πάνω από 20%.
Τρίτον Ευνοείται η άνοδος μιας νέας μορφής Κρατικού Καπιταλισμού που αποδυναμώνει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο καπιταλισμού καθώς, στην ανθεκτικότητα της οικονομίας πρώτη η Κίνα σέρνει το χορό.
Κλονίζονται συθέμελα τα δόγματα που κυριάρχησαν τα τελευταία πενήντα χρόνια για την ανάπτυξη και σταθεροποίηση της οικονομίας και το εκπαιδευτικό σύστημα.
Τα κράτη τα οποία αναλαμβάνουν να πάρουν μέτρα για να σώσουν τις κοινωνίες από την πανδημία και στις συνέχεια από την μεγάλη παγκόσμια ύφεση της οικονομία είναι τα ίδια καταχρεωμένα. Το παγκόσμιο χρέος είναι 73 τρις κάτι παραπάνω από το ετήσιο εισόδημα της ανθρωπότητας. Με την επερχόμενη ύφεση θα εκτιναχθεί πάνω από το 130% όπως υπολογίζεται από διεθνείς οργανισμούς.
Επισπεύδεται δηλαδή, κάτι που αναπότρεπτα θα γινόταν σταδιακά μέχρι το 1930.
Τότε μία μόνο λύση υπάρχει για να μη βουλιάξουν τα κράτη το «κούρεμα» του παγκόσμιου χρέους από το μεγάλο ιδιωτικό Κεφάλαιο. Την προοπτική αυτή φαίνεται επισπεύδει ο κωρονοϊός.
Η δεξιά και η Αριστερά μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις μένουν άναυδες επί της ουσίας καθώς οι αγορές αδυνατούν να προσφέρουν εναλλακτική λύση και ο συνδικαλισμός της αριστεράς με τη τεράστια ανεργία δεν έχει έδαφος να πατήσει.
Ουσιαστικά σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Έρχεται ο καιρός που οι ολιγάρχες μπορούν να πληρώσουν το τίμημα της απληστίας.
Ας μη ξεχνάμε ότι η συσσώρευση τεράστιου ΠΛΟΥΤΟΥ στους μεγιστάνες του κόσμου τούτου,προϋποθέτει –ΠΕΙΝΑ -δισεκατομμυρίων ανθρώπων που δουλεύουν στις φυτείες τα ορυχεία και στις φάμπρικες του τρίτου κόσμου.
Ο νέος Κρατικός Καπιταλισμός που ξεκινάει αυτή τη φορά από τη Κίνα τις Ινδίες και επιδρά στις οικονομίες της δύσης στη πραγματική οικονομία είναι μια πρόκληση. Να αλλάξουν οι προτεραιότητες της νομισματικής πολιτικής.
Μέχρι τώρα είχαμε ολοκληρωτισμό της νομισματικής πολιτικής από τις τράπεζες. Τα κράτη ακολουθούσαν τις επιταγές της παγκόσμιας οικονομικής ολιγαρχίας. Τώρα γίνεται αναπότρεπτος ο εκδημοκρατισμός του νομίσματος. Συζητείται ένα νέο παγκόσμιο σχέδιο τύπου Μάρσαλ.
Ο κωρονοϊός δεν θα φέρει ασφαλώς τη συντέλεια του κόσμου. Ο κίνδυνος είναι μέτριος ο φόβος όμως μεγάλος και αυτό μας βοηθάει τις Κυβερνήσεις ορισμένα επαναπροσδιορισμού όχι απλά για τη διαχείριση της κρίσης αλλά για ριζικές μεταρρυθμίσεις.
Τα μαθήματα από την κρίση του κορονοϊού
Παγκόσμιος συναγερμός | Μετά την ύβρι έρχεται η νέμεσις
H ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΜΙΣΘΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ