Όλες οι διαδικτυακές εκδηλώσεις μας

Οι συναντήσεις της Δευτέρας

Κάθε Δευτέρα, στις 8 μ.μ. το ανοιχτό δίκτυο της Συνεργατικής Κοινωνίας συναντιέται διαδικτυακά και συζητάει ένα θέμα που αφορά στην Κοινωνική Οικονομία. Δείτε όλα τα βίντεο από τις συναντήσεις μας εδώ

Κοινωνικές επιχειρήσεις και θεσμικές υποδομές υγείας | Δευτέρα 07/06/21

Κάθε Δευτέρα, στις 8 μ.μ. το ανοιχτό δίκτυο της Συνεργατικής Κοινωνίας συναντιέται διαδικτυακά και συζητάει ένα θέμα που αφορά στην Κοινωνική Οικονομία.

Η Συνεργατική Κοινωνία είναι ένας όμιλος σκέψης για την κοινωνική οικονομία και τον συνεργατισμό, ένα ανοιχτό δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών (οργανώσεις, συλλογικότητες και πολίτες) που υπερβαίνει τον κατακερματισμό του χώρου με μέσο την ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία.

Η διαδικτυακή μας πύλη είναι το http://www.coopsociety.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλους τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και οργανώσεις της κοινωνίας Πολιτών.
Με τη δημιουργία του http://www.coopsociety.gr στοχεύουμε:
– σε έναν κοινό εκθεσιακό χώρο ιδεών, συμβουλευτικής και προϊόντων για εκατοντάδες φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις
– στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και στη συνεισφορά ψηφιακού περιεχομένου στο διαδίκτυο, από ένα εκτεταμένο δίκτυο της κοινωνίας των πολιτών
– στην δημιουργία μιας κοινωνικής αγοράς χωρίς μεσάζοντες
Η διαδικτυακή μας πύλη CoopSociety.gr θα διευκολύνει περισσότερο από κάθε άλλο τις συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων σε επίπεδο επικοινωνίας και συμβουλευτικής. Επιπλέον θα διευκολύνει την διαβούλευση με την Κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα τη διακίνηση γνώσης και τεχνογνωσίας.
Αντικειμενικός σκοπός που αφορά όλους τους πολίτες είναι να προβάλλει τα κοινά αγαθά, τον κοινόκτητο χώρο του περιβάλλοντος και την άυλη πνευματική και πολιτιστική κληρονομιά.
Email: social@coopsociety.gr | peskonpo@gmail.com | inmeko@otenet.gr
Τηλέφωνο: 2108813760[+] Show More

1
of 3

Οι εκπομπές του Σαββάτου

Στις εκπομπές του Σαββάτου παρουσιάζονται θεματικές της κοινωνικής οικονομίας, από ανθρώπους με μακρά εμπειρία και ενασχόληση με το εκάστοτε θέμα.

Τι είναι και τι δεν είναι Κοινωνική Οικονομία-Το αυθεντικό και το ψευδεπίγραφο πρότυπο -Σάβ 15/05/21

Το Σάββατο 15/05/2021 μεταδόθηκε ζωντανά η πρώτη εκπομπή του ομίλου σκέψης “Συνεργατική Κοινωνία”, ενός ανοιχτού δικτύου της Κοινωνίας των Πολιτών (οργανώσεις και πολίτες) η οποία υπερβαίνει τον κατακερματισμό του χώρου.
Η
Συνεργατική Κοινωνία είναι μια ενωτική συλλογική δραστηριότητα που εκφράζει το «ΌΛΟΝ» της Κοινωνίας των Πολιτών, με μέσο την ψηφιακή τεχνολογία και επικοινωνία.

Η διαδικτυακή μας πύλη είναι το http://www.coopsociety.gr, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλους τους φορείς κοινωνικής οικονομίας και οργανώσεις της κοινωνίας Πολιτών.
Με τη δημιουργία του http://www.coopsociety.gr στοχεύουμε:
– σε μια κοινοπραξία και ένα κοινό εκθεσιακό χώρο ιδεών, συμβουλευτικής, και προϊόντων για εκατοντάδες φορείς και κοινωνικές επιχειρήσεις
– στην αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου και στη συνεισφορά ψηφιακού περιεχομένου από ένα εκτεταμένο δίκτυο στο διαδίκτυο
– στην δημιουργία μιας κοινωνικής αγοράς χωρίς μεσάζοντες

Η δομή της πλατφόρμας είναι απλή, με τρεις ενότητες:
1. Η πρώτη είναι η Δεξαμενή Σκέψης, και αφορά τη συγκέντρωση γνωστικού ψηφιακού περιεχομένου, είναι δηλαδή μια ψηφιακή βιβλιοθήκη για την κοινωνική οικονομία.
2. Η δεύτερη πύλη συγκεντρώνει όλο το περιεχόμενο του προγράμματος «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία», καθώς και φόρουμ ανοικτής συμβουλευτικής.
3. Η τρίτη πύλη συνίσταται στη δημιουργία μιας ψηφιακής αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικών επιχειρήσεων και φορέων, με τη μορφή γέφυρας ηλεκτρονικού εμπορίου για πολλούς εκθέτες.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί μια μόνιμη έκθεση των κοινωνικών επιχειρήσεων και φορέων, με εύκολη πρόσβαση για κάθε ενδιαφερόμενο και κάθε πολίτη που θέλει να επικοινωνήσει με φορείς στο πεδίο.

Η πλατφόρμα αυτή θα διευκολύνει περισσότερο από κάθε άλλο τίς συνέργειες και συμπράξεις μεταξύ των κοινωνικών επιχειρήσεων σε επίπεδο διαβούλευσης και συμβουλευτικής.

Έπειτα θα διευκολύνει την διαβούλευση με την Κυβέρνηση και την Τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και γενικότερα τη διακίνηση γνώσης και τεχνογνωσίας.

Αντικειμενικός σκοπός, που αφορά όλους τους πολίτες, είναι να προβάλλει τα κοινά αγαθά και τον κοινόκτητο χώρο του περιβάλλοντος και της άυλης πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.[+] Show More

1
of 2

Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία

Τον Απρίλιο του 2021 η Συνεργατική Κοινωνία, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, πραγματοποίησαν το τριήμερο σεμινάριο “Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία – Η συμβολή της κοινωνικής οικονομίας στην ανάκαμψη“.

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα εργαστήρια του σεμιναρίου.

Εργαστήριο 1: Η μισθωτή εργασία και τα όρια της. H πρόκληση της Κοινωνικής Οικονομίας

Εισηγητής: Δρ. Ανδρέας Λύτρας, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Στις 2-4 Απριλίου 2021 η Π.Ε.Σ.Κ.Ο. (Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας) σε συνεργασία με τον Όμιλο Σκέψης για την Ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» διοργάνωσαν το τριήμερο εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο «Μέντορες για την Κοινωνική Οικονομία» υπό το γενικό τίτλο
«Η συμβολή της Κοινωνικής Οικονομίας στην ανάκαμψη».
Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν δέκα συνολικά εργαστήρια, πάνω σε διάφορους τομείς της κοινωνικής οικονομίας.

Συνοπτική Περιγραφή 1ου Εργαστηρίου:
Στη μετάβαση από την 3η στην 4η βιομηχανική επανάσταση, η εργασία βιώνει μια βαθιά αναδιάρθρωση με χαρακτηριστικό στοιχείο τη μείωση της μισθωτής εργασίας.
Η εργασία ανακαλύπτεται εκ νέου σε πολλούς νέους τομείς. Ως αποτέλεσμα, πολλοί θα αναγκαστούν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι, πέρα από την αμειβόμενη εργασία.
Βρισκόμαστε σε ιστορικό σημείο καμπής καθώς λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων και των λεγόμενων νέων τεχνολογικών ευκαιριών περιορίζεται η δημιουργία θέσεων εργασίας από εργοδότες οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγορά και το κράτος. Και αυτό φυσικά έρχεται σε αντίθεση με την καθιερωμένη αντίληψη ότι κάθε τεχνολογική πρόοδος αναπτύσσει απεριόριστα τη προσφορά και τη ζήτηση για τους
εργαζόμενους.
Το γεγονός ότι, η βιομηχανική επανάσταση αναπτύχθηκε σε πρωτοφανή στο επίπεδο μισθωτής εργασίας δεν σημαίνει ότι με την περαιτέρω αυτοματοποίηση, τη ρομποτική και την επιστήμη των υπολογιστών θα έχουμε την ίδια τάση. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τη νέα τεχνολογική επανάσταση και αναμένεται πλήρης ανατροπή.
Μια άλλη διάσταση είναι η αμφισημία του συστήματος που ζούμε:
Από τη μία πλευρά, ο μεγάλος ανταγωνισμός στην αναζήτηση του κέρδους μειώνει το ποσοστό κέρδους, ενώ από την άλλη η τεχνολογική καινοτομία και η αυτοματοποίηση καθώς και η πνευματική ιδιοκτησία, εξασφαλίζουν υψηλή κερδοφορία για το Κεφάλαιο που αγοράζει, επενδύει σε καινοτομίες και κατέχει δικαιώματα ιδιοκτησίας.
Δημιουργούνται έτσι νέοι προνομιούχοι τομείς κερδοφορίας με λιγότερους εργαζομένους και καταστρέφονται τομείς έντασης εργασίας οι οποίοι δεν μπορούν να λειτουργήσουν μέσα στο κερδοσκοπικό πλαίσιο χωρίς κρατικές επιδοτήσεις.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες που καταστρέφεται ένα κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι εφικτό, να γίνουν «επιχειρηματίες, ενωμένοι καταναλωτές, μέλη μιας ολόκληρης κοινότητας με βάση το συνεταιριστικό μοντέλο επιχειρηματικότητας.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν πολιτιστικά ιδρύματα και ανθρωπιστικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Αυτές δύναται να ενεργοποιήσουν ανενεργούς πόρους, κτίρια, εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, γη, κοινόχρηστους χώρους, δάση κ.λπ.
Μπορούν να οργανώσουν ανενεργούς ανθρώπινους πόρους προσφέροντας κοινωνικές υπηρεσίες στον τομέα της διατροφής, της υγείας και των κοινωνικών υπηρεσιών.
Μπορούν να απασχολούν ανειδίκευτα άτομα για βοήθεια στο σπίτι. Σε αυτό το επίπεδο αναζήτησης και εύρεσης εργασίας, μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο είδος οικοτεχνίας και βιοτεχνίας. Τπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα συνεργατικών σχημάτων και κοινότητες Διαδικτύου που έχουν βρει εταιρείες κοινωνικής διαχείρισης λογισμικού.
Στις θεματικές των εργαστηρίων που ακολουθούν
αναδεικνύονται οι προοπτικές της συνεργατικής επιχειρηματικότητας για νέες θέσεις εργασίας.[+] Show More

1
of 4