ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις θεωρείται η ελληνική ρίγανη, που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές.

Ενα από τα βασικά ατού της καλλιέργειας είναι ότι μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη, ενώ τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο.

Πρωταθλήτρια σε αποδόσεις θεωρείται η ελληνική ρίγανη, που μπορεί να προσφέρει ικανοποιητικό εισόδημα στους καλλιεργητές.

Ενα από τα βασικά ατού της καλλιέργειας είναι ότι μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη, ενώ τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο.
Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης)
Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης)

Τεχνικές καλλιέργειας
Το φυτό αυτό -σύμφωνα με τον γεωπόνο Κάσσανδρο Γάτσιο- το συναντάμε σε παραθαλάσσια αλλά και σε ορεινά μέρη. Η ρίγανη είναι ένα φυτό που αντέχει πολύ στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Τον χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα της, ενώ στη συνέχεια την άνοιξη ξαναβλαστάνει από το υπόγειο τμήμα της. Είναι φυτό, επίσης, πολύ ανθεκτικό στην ξηρασία. Η ρίγανη ως ξηρική καλλιέργεια δεν έχει πολλές καλλιεργητικές φροντίδες.
Η ρίγανη πολλαπλασιάζεται τόσο με σπόρους όσο και με μοσχεύματα ή με παραφυάδες. Οι σπόροι σπέρνονται σε σπορεία. Η περίοδος που πρέπει να σπέρνονται οι σπόροι στο σπορείο είναι στις αρχές Ιουλίου, ώστε τα φυτάρια να είναι έτοιμα για μεταφύτευση Οκτώβριο – Νοέμβριο. Αλλες περίοδοι που μπορούν να γίνουν σπορεία είναι την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου εάν θέλουμε η φύτευση να γίνει την άνοιξη ή τον Φεβρουάριο – Μάιο εάν θέλουμε η μεταφύτευση να γίνει αργά την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

Τα φυτά της ρίγανης που προήλθαν από σπόρο ή από μοσχεύματα ή από παραφυάδες μπορούν να φυτευτούν το φθινόπωρο (Οκτώβριο – Νοέμβριο) αλλά και την άνοιξη (Μάρτιο). Η ρίγανη μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική ή ως αρδευόμενη. Η φύτευση γίνεται με το χέρι με μία φυτευτική μηχανή φύτευσης του καπνού, σε γραμμές. Οι γραμμές απέχουν μεταξύ τους 50-60 cm, ενώ φυτό από φυτό επάνω στις γραμμές φύτευσης 30-40 cm. Για να πετύχει η καλλιέργεια της ρίγανης, πρέπει να καταπολεμούνται τα ζιζάνια ιδίως το πρώτο έτος, όταν τα φυτά της ρίγανης είναι μικρά. Η καταπολέμηση μπορεί να γίνεται με σκαλίσματα.

Η συλλογή της ρίγανης γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθιση. Αυτή μπορεί να γίνεται με δρεπάνια όταν η έκταση είναι μικρή ή με χορτοκοπτική μηχανή όταν είναι πιο μεγάλη και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ξηραντήριο. Πολλές φορές όταν δεν υπάρχει ξηραντήριο, μεταφέρεται σε ένα αλώνι, όπου αποξηραίνεται στον ήλιο. Μπορεί να αποξηρανθεί και σε σκιά αν η ποσότητα είναι μικρή, σε ματσάκια.

Η ρίγανη είναι πολυετής πόα, της οποίας η καλλιέργεια διαρκεί 12-15 χρόνια. Μετά το τρίτο έτος αποδίδει 180-300 κιλά ανά στρέμμα. Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Το οριγανέλαιο, που λαμβάνεται με απόσταξη του υπέργειου τμήματος του φυτού, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και την αρωματοποιία. Το χρώμα του είναι κίτρινο – πορτοκαλί και με οσμή έντονη, χαρακτηριστική της ρίγανης. Το οριγανέλαιο είναι ένα μείγμα οργανικών ουσιών, κυριότερη των οποίων είναι η καρβακρόλη. Η σύνθεση του ελαίου αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κλίμα, καλλιεργητικές τεχνικές, υψόμετρο κ.λπ.).

Μετά την αποξήρανση των φυτών, γίνεται το τρίψιμο και το κοσκίνισμα της ρίγανης ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα τεμάχια των βλαστών. Υστερα από αυτήν την κατεργασία η χοντροτριμμένη ρίγανη που έχει απομείνει είναι περίπου το 50% της αρχικής ποσότητας.
Μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο

Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο. Καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης)

Συγκεκριμένα, το κόστος εγκατάστασης μίας φυτείας ανέρχεται σε 250-300 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης στη συμβατική καλλιέργεια είναι 1,5-2 ευρώ το κιλό, ενώ της βιολογικής ρίγανης είναι τριπλάσια σε σχέση με τη συμβατική και ανέρχεται σε 5-6 ευρώ το κιλό, δηλαδή μία παραγωγή βιολογικής ρίγανης σε πλήρη παραγωγή 300 κιλών μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα γύρω στα 1.000 ευρώ το στρέμμα.

Η ρίγανη αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας και της Β. Αφρικής. Στη χώρα μας αυτοφύεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, ενώ καλλιεργείται σε πολλούς νομούς (Καρδίτσας, Τρικάλων, Θεσσαλονίκης, Ροδόπης κ.ά.). Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας ως η καλύτερη στον κόσμο.

.

Η συλλογή της ρίγανης γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθιση. Αυτή μπορεί να γίνεται με δρεπάνια όταν η έκταση είναι μικρή ή με χορτοκοπτική μηχανή όταν είναι πιο μεγάλη και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ξηραντήριο. Πολλές φορές όταν δεν υπάρχει ξηραντήριο, μεταφέρεται σε ένα αλώνι, όπου αποξηραίνεται στον ήλιο. Μπορεί να αποξηρανθεί και σε σκιά αν η ποσότητα είναι μικρή, σε ματσάκια.

Η ρίγανη είναι πολυετής πόα, της οποίας η καλλιέργεια διαρκεί 12-15 χρόνια. Μετά το τρίτο έτος αποδίδει 180-300 κιλά ανά στρέμμα. Η ξηρή ρίγανη περιέχει 3-5% αιθέριο έλαιο. Το οριγανέλαιο, που λαμβάνεται με απόσταξη του υπέργειου τμήματος του φυτού, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και την αρωματοποιία. Το χρώμα του είναι κίτρινο – πορτοκαλί και με οσμή έντονη, χαρακτηριστική της ρίγανης. Το οριγανέλαιο είναι ένα μείγμα οργανικών ουσιών, κυριότερη των οποίων είναι η καρβακρόλη. Η σύνθεση του ελαίου αυτού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (κλίμα, καλλιεργητικές τεχνικές, υψόμετρο κ.λπ.).

Μετά την αποξήρανση των φυτών, γίνεται το τρίψιμο και το κοσκίνισμα της ρίγανης ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα τεμάχια των βλαστών. Υστερα από αυτήν την κατεργασία η χοντροτριμμένη ρίγανη που έχει απομείνει είναι περίπου το 50% της αρχικής ποσότητας.

  • Μπορεί να αξιοποιήσει φτωχά και άγονα εδάφη και να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς. Τα κέρδη υπερδιπλασιάζονται όταν η παραγωγή γίνεται με βιολογικό τρόπο

Πού θα απευθυνθώ
Κάσσανδρος Γάτσιος. Γεωπόνος – Σύμβουλος Επιχειρήσεων. Εταιρεία Symagro. Τηλ. 6944846475 – 26510 07653. 
info@symagro.com

Κώστας Νάνος

8 βιολογικά προϊόντα που υπόσχονται μεγάλα κέρδη

Τεράστιες οι προοπτικές ανάπτυξης των βιολογικών προϊόντων. Υψηλότερα κατά 50% σε σχέση με τις συμβατικές καλλιέργειες τα κέρδη για τους παραγωγούς

Εισόδημα υψηλότερο κατά τουλάχιστον 50% σε σχέση με τους συμβατικούς τρόπους καλλιέργειας μπορεί να αποφέρει η ενασχόληση με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων στη χώρα μας.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες», με τη βοήθεια του γεωπόνου Κάσσανδρου Γάτσιου, παρουσιάζουν έναν οδηγό για τα οκτώ κορυφαία βιολογικά προϊόντα, βάσει της ζήτησης που γνωρίζουν στην εγχώρια και την εκτός ελληνικών συνόρων αγορά.

Με τον εγχώριο τζίρο να κινείται στα επίπεδα των 100 εκατ. ευρώ και την αξία της ευρωπαϊκής αγοράς να σημειώνει κάθε χρόνο σημαντική άνοδο ξεπερνώντας τα 20 δισ. ευρώ, τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
Ενδεικτικό της θετικής αυτής εικόνας αποτελεί το γεγονός της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών, με τη Γερμανία και τις ΗΠΑ να θεωρούνται οι αγαπημένοι πελάτες των ελληνικών βιολογικών προϊόντων.
Η βιολογική καλλιέργεια είναι η μέθοδος καλλιέργειας κατά την οποία, σύμφωνα με κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφαρμόζονται συγκεκριμένες πρακτικές για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Οι πρακτικές αυτές αφορούν τη λίπανση και τη φυτοπροστασία.

Η ένταξη της εκμετάλλευσης ή της επιχείρησης στα συστήματα της βιολογικής γεωργίας προϋποθέτει την επιλογή ενός από τους εγκεκριμένους οργανισμούς ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας υπογράφοντας ένα συμβόλαιο συνεργασίας. Με τη σύμβαση αυτή, η γεωργική εκμετάλλευση-επιχείρηση υποβάλλεται στο σύστημα ελέγχου. Ο έλεγχος στη βιολογική γεωργία γίνεται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο από τον αρμόδιο ελεγκτικό οργανισμό.
Διενεργείται, δε, σε όλα τα στάδια της παραγωγής, της αποθήκευσης, της εμπορίας και της συσκευασίας των προϊόντων. Η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων γίνεται από έναν από τους οργανισμούς οι οποίοι έχουν τεθεί υπό την επίβλεψη του Agrocert, με αρμοδιότητα τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων αυτών καθώς και τον έλεγχο των επιχειρηματιών που κάνουν εισαγωγές από τρίτες χώρες.

.
Ελληνική ρίγανη. Η καλύτερη στον κόσμο
Η ρίγανη αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Β. Αφρικής. Στη χώρα μας αυτοφύεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ελλάδα, κυρίως σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Η ελληνική ρίγανη θεωρείται από πλευράς ποιότητας η καλύτερη στον κόσμο.
Η ρίγανη είναι ένα φυτό που αντέχει πολύ στο κρύο. Τον χειμώνα καταστρέφεται το υπέργειο τμήμα της, στη συνέχεια την άνοιξη ξαναβλαστάνει το υπόγειο τμήμα της, ενώ αντέχει πολύ και στην ξηρασία.
Η συλλογή γίνεται όταν τα φυτά είναι σε πλήρη άνθηση. Μπορεί να γίνεται με δρεπάνια όταν η έκταση είναι μικρή ή με χορτοκοπτική μηχανή όταν είναι μεγάλη, και στη συνέχεια μεταφέρεται στο ξηραντήριο. Οταν δεν υπάρχει ξηραντήριο μεταφέρεται σε ένα αλώνι, όπου αποξηραίνεται στον ήλιο.
Μετά την αποξήρανση γίνεται το τρίψιμο και το κοσκίνισμα της ρίγανης, ώστε να απομακρυνθούν τα μεγάλα τεμάχια των βλαστών. Το κόστος εγκατάστασης ανέρχεται σε 220 ευρώ το στρέμμα. Η τιμή της ξηρής δρόγης της βιολογικής ρίγανης είναι τριπλάσια σε σχέση με τη συμβατική και ανέρχεται σε 5-6 ευρώ το κιλό, δηλαδή με μία παραγωγή σε πλήρη παραγωγή 300 κιλών, μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα γύρω στα 1.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Βιολογική πιπεριά
Τα 3 ευρώ το κιλό αγγίζουν οι τιμές
Η πιπεριά μπορεί να καλλιεργηθεί σε έδαφος που μπορεί να είναι αμμώδες, αμμοπηλώδες ή πηλοαμμώδες. Θα πρέπει να έχει καλή στράγγιση, υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και ρΗ 6-7. Τα φυτά της πιπεριάς αναπτύσσονται κανονικά σε θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 16-18°C κατά τη νύχτα και 22-28°C την ημέρα. Η πιπεριά πρέπει να υποστυλώνεται, επειδή βελτιώνεται η ηλιοφάνεια και ο αερισμός των φυτών, με αποτέλεσμα την καλύτερη και μεγαλύτερη παραγωγή.
Οι αποδόσεις της πιπεριάς μπορεί να φθάσουν τα 3.500-5.000 κιλά το στρέμμα στα θερμοκήπια και σε μερικές περιπτώσεις μέχρι 8.000 κιλά. Σε υπαίθριες καλλιέργειες η μέση παραγωγή είναι 2.000-3.000 κιλά το στρέμμα. Οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί για τις πράσινες βιολογικές πιπεριές είναι γύρω στο 1,5-2,0 ευρώ το κιλό, ενώ για τις έγχρωμες γύρω στα 3 ευρώ το κιλό.
Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας μπορεί να είναι 1.200-1.500 ευρώ το στρέμμα. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους καλλιέργειας αφορά τη συγκομιδή των καρπών που γίνεται με τα χέρια. Σε μία υπαίθρια καλλιέργεια μπορεί να δώσει καθαρό εισόδημα 1.700-2.000 ευρώ ανά στρέμμα.
Βιολογική ντομάτα
Καθαρά κέρδη έως 1.800€ το στρέμμα
Ανάμεσα στα λαχανικά που καλλιεργούνται βιολογικά στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό, είναι η ντομάτα. Ο λόγος είναι ότι συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο εξαιτίας της μεγάλης ζήτησης του προϊόντος όσο και για τον τρόπο παραγωγής του. Στη βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών χημικών ουσιών για τη θρέψη των φυτών και την προστασία τους. Αντίθετα, στη συμβατική γεωργία το αγροοικοσύστημα δέχεται καλλιεργητικές πρακτικές, που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή του.
Η ντομάτα είναι φυτό που απορροφά από το έδαφος μεγάλες ποσότητες θρεπτικών στοιχείων. Πρέπει να χρησιμοποιούνται 3-4 τόνοι κοπριάς ή 3-5 τόνοι κομπόστ το στρέμμα. Επίσης η καταπολέμηση των εχθρών και των ασθενειών πρέπει να γίνεται με τα επιτρεπόμενα βιολογικά σκευάσματα. Η συγκομιδή των καρπών ξεκινάει από το στάδιο μετά την αλλαγή του χρώματος του καρπού από πράσινο σε κόκκινο και γίνεται σε επαναλήψεις με τα χέρια. Μία μέση παραγωγή ενός φυτού για υπαίθριες καλλιέργειες είναι 1.8 kg. Δηλαδή η μέση απόδοση ανά στρέμμα μπορεί να υπολογιστεί σε 3.5-4.5 τόνους.
Το κόστος εγκατάστασης και καλλιέργειας είναι 1.200-1.500 ευρώ στρέμμα. Μπορεί, δε, να δώσει η βιολογική καλλιέργεια καθαρό εισόδημα 1.500-1.800 ευρώ το στρέμμα.
Πού θα απευθυνθώ