Το χρονικό της μασκαράτας του Υπουργείου Εργασίας για την Κοινωνική Οικονομία

Του Δημήτρη Μιχαηλίδη

Μήπως Τελικά η Κ.ΑΛ.Ο. είναι «παγόβουνο» κρατισμού και εξυπηρέτησης «ημετέρων»?

Το 90% ενός παγόβουνου δεν φαίνεται, διότι είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, έτσι και οι αποκαλύψεις που έγιναν μόνο από μια εκδήλωση της Ειδικής Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο., δηλαδή η οργάνωση της 2ης Έκθεσης Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (7-11 Νοε 2018, Αθήνα), να είναι η κορυφή του παγόβουνου και το μεγάλο πρόβλημα πιθανόν βρίσκεται ακόμα «κάτω από την επιφάνεια» ….

Στις 3 Οκτ 2018 η Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο. του Υπουργείου Εργασίας απέστειλε προς όλους την παρακάτω επιστολή:
«Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι από Τετάρτη 7 έως και Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018, στην καρδιά της Αθήνας, θα πραγματοποιηθεί η 2η Έκθεση Φορέων ΚΑΛΟ.
Έπειτα από το επιτυχημένο περσινό πρώτο βήμα, το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, διοργανώνει την ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18.
Η 1η ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’17 αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για την ανάπτυξη και την προβολή της ΚΑΛΟ στην χώρα μας, με τη συμμετοχή πολλών εκθετών-Φορέων ΚΑΛΟ, τη διοργάνωση θεματικών εργαστηρίων, συζητήσεων και παρουσιάσεων, ενώ εκατοντάδες πολίτες γνώρισαν για πρώτη φορά την ΚΑΛΟ.
Φέτος, οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι και επιδιώκουμε η ΚΑΛΟ να συστηθεί θεματικά και κλαδικά στο ευρύ κοινό. Επίσης, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της έκθεσης είναι η δυνατότητα των εκθετών όχι μόνο να προβάλλουν τον φορέα τους αλλά σε συνεργασία με άλλους φορείς να οργανώσουν θεματικές συζητήσεις και εργαστήρια και να παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους.
Εάν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε ως εκθέτης με περίπτερο στην ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 συμπληρώνετε την ΦΟΡΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ. Με την έγκριση της συμμετοχής σας θα λάβετε αναλυτικές πληροφορίες και οδηγίες, καθώς και τη φόρμα συμμετοχής με οποία θα επιβεβαιωθεί οριστικά η συμμετοχή σας.
Η προθεσμία για την υποβολή της φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018. Πληροφορίες: expo_kalo@ypakp.gr, Τηλέφωνο: 2103256038. Με εκτίμηση, Ευάγγελος Νικολαΐδης, Ειδικός Γραμματέας ΚΑΛΟ»

Το ενδιαφέρον σημείο, που αρχίζει να μοιάζει με «παγόβουνο», προκλήθηκε από μια πρόσκληση σε σύσκεψη, σε όσους εξεδήλωσαν το ενδιαφέρον, για να συμμετέχουν στην 2η Έκθεση ΚΑΛΟ. Την πρόσκληση την έλαβαν οι φορείς με email, στις 12/10/2018, από μια κυρία, που εκλήφθηκε ότι ήταν υπηρεσιακός παράγοντας, αφού ήξερε τα στοιχεία του φορέα, που υποβλήθηκαν στην Δημόσια Υπηρεσία.

Το email είχε τα παρακάτω περίπου:
«Καλησπέρα σε όλους,
Με το παρόν email θα θέλαμε να σας καλέσουμε σε μια κλαδική συνάντηση την οποία πραγματοποιούμε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18. Σκοπός των κλαδικών αυτών συναντήσεων είναι να αναδείξουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κάθε κλάδου αλλά και τις καλές πρακτικές, με την βοήθεια των εγχειρημάτων που δραστηριοποιούνται στον εκάστοτε κλάδο.
Η συνάντηση του κλάδου Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Πληροφόρησης, τον οποίο έχετε δηλώσει στην φόρμα δήλωσης ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, 7ο όροφο, την Τρίτη 16 Οκτ 2018, 15.00 – 17.00. Θα ήταν χαρά μας να συμμετέχετε και περιμένουμε την διαθεσιμότητά σας! Καλή συνέχεια, Για την οργανωτική ομάδα της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18, Έλενα Λάμπρου»

Κανένας απλός έλληνας πολίτης δεν θα φανταζόταν ότι έπρεπε να ελέγξει κάποια στοιχεία στις 12/10/2018, όταν στάλθηκε το email. Όπως πχ: Ποια ήταν αυτή η Έλενα Λάμπρου?, Πώς είχε τα στοιχεία μας και μας απεύθυνε email?, Με ποιο δικαίωμα μας προσκαλούσε στο Υπουργείο (Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, Σοφοκλέους 4, Αθήνα)?, Ήταν εξουσιοδοτημένη από το Υπουργείο Εργασίας?, Της είχε γίνει (Ε. Λάμπρου) ανάθεση έργου?, Την είχαν προσλάβει (Ε. Λάμπρου) ως υπάλληλο έκτακτα? Γιατί είχε τα κλειδιά του Υπουργείου, στις 16 Οκτ 2018, στις 15.00? Ποιος ήταν ο ρόλος της?
Κάθε κανονικός έλληνας πολίτης θα συμμετείχε στην συνάντηση στο υπουργείο για αυτόν τον συγκεκριμένο σκοπό και μάλιστα όσο μπορούσε εποικοδομητικά. Και έτσι έγινε. Απλά στο τέλος της σύσκεψης ένας εκ των μετεχόντων αναρωτήθηκε αν είχαν την εξουσιοδότηση για την συζήτηση και τότε άρχισε να ξετυλίγεται και να αχνοφαίνεται η «κορφή του παγόβουνου».
Διαβάζουμε στο κείμενο που μας εγχείρισε ο συμμετέχων κ Βασίλης Τακτικός, υπεύθυνος Επικοινωνίας της ΠΕΣΚΟ, στις 16 Οκτ 2018:
«ΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ τα ΚΛΕΙΔΙΑ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ στο IMPACT HUBE, μια ΜΚΟ για να διαβουλευτεί και να καθοδηγήσει τους φορείς ΚΑΛΟ?
Χθες 16-10-18 με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας, είχε δώσει τα κλειδιά του υπουργείου ΣΤΟ IMPACT HUBE για διαβούλευση με τους φορείς ΚΑΛΟ χωρίς την παρουσία του ίδιου του Υπουργείου. Βρεθήκαμε εκεί της ως ΠΕΣΚΟ- Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας, ύστερα από τη πρόσκληση, για διαβούλευση πάνω στις θεματικές που θα συζητηθούν στο Φόρουμ της 2ης Έκθεσης Κ.ΑΛ.Ο.
Παρακολουθώντας, τη συζήτηση ως εκπρόσωπος της ΠΕΣΚΟ διαπίστωσα ότι η συζήτηση γινόταν χωρίς προσανατολισμό και χωρίς ειρμό γενικά περί εκπαίδευσης επιχειρήσεων. Αναρωτιόμουν, πως το Υπουργείο έχει βάλει σε αυτή τη θέση άτομα που δεν γνωρίζουν τα στοιχειώδη για τα θέματα Κοινωνικής Οικονομίας. Προσπάθησα να επισημάνω ότι η θεματική δεν μπορεί να είναι ξένη από τα ζητήματα Κοινωνικής Οικονομίας και τα προβλήματα που απασχολούν αντικειμενικά το πεδίο, και ειδικότερα στα ζητήματα εκπαίδευσης που έχουν ανάγκη οι ΚοινΣΕπ.
Τότε οι συντονιστές έδειξαν την ενόχλησή τους λέγοντας μου ότι είμαι εκτός θέματος. Τους ρώτησα λοιπόν ποιο είναι το θέμα, δεν υπήρχε καν θέμα στην ημερήσια διάταξη, και τη σχέση έχουν με το νομικό πλαίσιο της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας και με τους φορείς ΚΑΛΟ που κάλεσαν.
Δεν είχα αντιληφθεί ακόμη ότι οι δύο υποτιθέμενοι εισηγητές που ήθελαν να διαμορφώσουν την ατζέντα ήσαν υπάλληλοι από IMPACT HUBE και όχι στελέχη του Υπουργείου Εργασίας. Ήταν απογευματινή ώρα η Ειδική Γραμματεία του Υπουργείου ήταν κλειστή και δεν μου πήγε στο μυαλό ότι μια Ιδιωτική Εταιρεία είχε τα κλειδιά για να διαβουλευθεί με τους φορείς στο χώρο της Ειδικής Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο.
Το διαπίστωσα αργότερα όταν επίμονα τους ρώτησα τη θέση έχουν στο Υπουργείο Εργασίας, γιατί αυτά που λένε δεν μοιάζουν για πολιτικές του Υπουργείου. Τότε αναγκάστηκαν να πουν ότι ήταν από το IMPACT HUBE.
Είχαν όμως χρησιμοποιήσει παραπλανητικά στην πρόσκληση το τίτλο και την έδρα της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας.
ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
Ποιος έδωσε τα κλειδιά του Υπουργείου και με ποια σύννομη διαδικασία σε μια ιδιωτική εταιρεία για να κάνει χρήση;
Είναι σύνηθες και σύννομο να εκχωρεί τα γραφεία του σε εργολάβους και υπεργολάβους των έργων του;
Προβλέπεται κάτι τέτοιο στη σύμβαση;
Πως ορίστηκε το IMPACT HUBE διοργανωτής της 2ης Έκθεσης KΑΛΟ και μάλιστα υπεύθυνος φορέας για τη διαβούλευση, παρακάμπτοντας τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, τις Ενώσεις και την εκπροσώπηση του πεδίου;.
Τι σχέση έχει μια απευθείας ανάθεση έργου του Υπουργείου Εργασίας με την εταιρεία IMPACT HUBE για διοργάνωση Έκθεσης- με την πολιτική επικοινωνία της Ειδικής Γραμματείας με τους φορείς;
Ποιο είναι το αντικείμενου του έργου που έχει ανατεθεί στη συγκεκριμένη εταιρεία και με ποια διαδικασία και σύμβαση ανάθεσης;»

Η κορυφή του «παγόβουνου» φωτίστηκε από άρθρο του κ Γιάννη Συμεωνίδη στο politik.gr στις 17/10/2018, στο οποίο αναγράφονται πολλά, όπου αναφέρονται:
«Έδωσαν κλειδιά του υπουργείου Εργασίας σε ΜΚΟ! (του Γιάννη Συμεωνίδη). Οι ΜΚΟ δεν λειτουργούν ως κράτος εν κράτει μόνο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι αυτός της κοινωνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η ΜΚΟ Impact Hub, την οποία είχε επισκεφθεί κι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και η οποία κατόρθωσε να αναλάβει την αναμόρφωση της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης καταθέτοντας στην ουσία μια έκθεση ιδεών. Όπως πληροφορείται το Politik, η ΜΚΟ Impact Hub έχει αναλάβει το μεγαλύτερο κομμάτι της διοργάνωσης.
Όπως είναι κατανοητό, αυτή η εξέλιξη έχει ενοχλήσει πολλούς ανθρώπους της κοινωνικής οικονομίας, ιδίως εκείνους που έχουν γαλουχηθεί στα δύσκολα των προηγούμενων χρόνων, που βλέπουν κάποιους νεόκοπους να συμπεριφέρονται σαν να είναι οι κρατικοί κλειδοκράτορες», και ακολούθησε το πλήρες κείμενο του email της πρόσκλησης για την 16/10/2018.

Και στο δημοσίευμα της politic.gr, της 17/10/2019 βρίσκουμε άρθρο του κ Γιάννη Συμεωνίδη, το οποίο αναγράφει την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ Θεόδωρος Καράογλου στην Ελληνική Βουλή για αυτό το θέμα και επιγράφεται: Στη Βουλή το δημοσίευμα της Politik για τη ΜΚΟ.
«Ερώτηση στην υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσε ο Θεόδωρος Καράογλου, με αφορμή την αποκάλυψη του Politik ότι η κα Έφη Αχτσιόγλου «παρέδωσε τα κλειδιά» του εν λόγω υπουργείου σε ΜΚΟ, προκειμένου να διοργανώσει ετήσιο συνέδριο για την κοινωνική οικονομία.
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας παραθέτει στην ερώτησή του όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ του Politik για τη ΜΚΟ Impact Hub. Δείτε αναλυτικά την ερώτηση που απηύθυνε προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ο κ. Καράογλου:

ΜΚΟ υποκαθιστά το υπουργείο Εργασίας
Εύλογα ερωτηματικά για τον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκαλεί δημοσίευμα στον ηλεκτρονικό Τύπο, σύμφωνα με το οποίο ΜΚΟ υποκαθιστά το εν λόγω υπουργείο στη διοργάνωση ετήσιου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η ιστοσελίδα Politik.gr, η ΜΚΟ Impact Hub φέρεται να είχε το γενικό πρόσταγμα στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας ΚΑΛΟ του υπουργείου Εργασίας στη Σοφοκλέους.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της υποδέχονταν τους προσκεκλημένους, συμπεριφερόμενοι ως κρατικοί κλειδοκράτορες.
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση απέστειλε και σχετικό email-πρόσκληση συμμετοχής στην κλαδική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΚΑΛΟ Athens Expo 2018, δηλώνοντας ότι αποτελεί την «οργανωτική ομάδα».
Όπως αναφέρεται σε αυτό: «Θα θέλαμε, λοιπόν, να ζητήσουμε την παρουσία σας, φυσική ή ψηφιακή, ώστε να βγάλουμε τους βασικούς πυλώνες που θα θέλατε να αναδείξουμε στο πρόγραμμα της έκθεσης μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και ότι άλλο προκύψει από τη συνάντηση».
Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:
Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο όσον αφορά στη διοργάνωση του ετήσιου συνεδρίου για την κοινωνική οικονομία;
Η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;
Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την οικονομική οικονομία;
Ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;

Πλέον ήταν ορατή δια γυμνού οφθαλμού ότι επρόκειτο για «παγόβουνο», χωρίς να μπορεί να διακριθεί ακόμα το βάθος, ο όγκος και το μέγεθος του «παγόβουνου». Την επόμενη μέρα, 18/10/2018, η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΚΡΗΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ απευθύνουν επιστολές προς την Υπουργό Εργασίας, την Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας και τον Ειδικό Γραμματέα Κ.ΑΛ.Ο. όπου αναγράφονται τα παρακάτω:
«Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο και την σχετική ερώτηση στην βουλή, ότι η ΜΚΟ IMPACT HUB κατείχε κλειδιά του υπουργείου σας την 16η Οκτωβρίου.
Εμείς οι Ομοσπονδίες που εκπροσωπούμε 250 πρωτοβάθμια σωματεία, είμαστε εγγεγραμμένοι φορείς στο Μητρώο ΚΑΛΟ και ως εκ τούτου, έχουμε λόγο για την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών του Υπουργείου και των σχέσεών του με τους φορείς.
Τα ερωτήματα που τέθηκαν στην βουλή είναι και δικά μας ερωτήματα, ανεξαρτήτως ποιος βουλευτής τα υπέβαλλε. Η όλη διαδικασία που ακολουθήθηκε αποτελεί θεσμική παραβίαση αλλά και πρόκληση προς τους φορείς κοινωνικής οικονομίας.
Επαναλάμβαναν τα ερωτήματα:… και επιπλέον ρωτούσαν:
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν τρεις φορείς, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η συγκεκριμένη ΜΚΟ, για την διοργάνωση της έκθεσης με απευθείας ανάθεση, ενώ ταυτόχρονα οι δευτεροβάθμιοι φορείς αγνοήθηκαν για τις ανάγκες της διοργάνωσης ;
Με ποια κριτήρια ανατέθηκαν οι εργολαβίες σε φορείς που ιδρύθηκαν μόλις το 2016, ενώ στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας δρουν φορείς που έχουν και πολυετή παρουσία και χειροπιαστό έργο;
Μήπως οι εταιρείες αυτές έχουν έμμεση σχέση με κάποιους «συμβούλους» του Υπουργείου σας;

Και σε πολλά μέσα επικοινωνίας βρίσκουμε στις 22 Οκτ 2018, ανταπόκριση του κ Δημήτρη Μιχαηλίδη, που εκφράζει και τις σκέψεις στο Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπου κάτω από τον τίτλο ΧΟΡΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ € σε ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ» αναγράφονται:
Αγανακτισμένος είναι κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων, (που συμπίπτει να είναι και φορείς ΚΑΛΟ), με όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας με το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης της ΚΑΛΟ. Φαίνεται ότι πρόκειται για Χορό εκατομμυρίων Ευρώ σε ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ για την ΚΑΛΟ, χωρίς να πάει ούτε ένα Ευρώ για ενίσχυση του πεδίου …
Ομοσπονδίες, ενώσεις και φορείς έχουν στείλει μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας, μετά την αποκάλυψη ότι κάποιοι έδωσαν κυριολεκτικά τα «κλειδιά του Υπουργείου σε μια ΜΚΟ» να κάνει πολιτική για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία. Κι αυτό φαίνεται ότι έγινε αφού πρώτα της έδωσαν με απευθείας ανάθεση τους πόρους να διαχειριστεί την ετήσια έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 (Αθήνα, 7-11/11/2018). Ωστόσο όσο κι αν είναι σκανδαλώδες αυτό, ως γεγονός, δείχνει ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Το ίδιο το παγόβουνο πρέπει να είναι ότι, πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό γεγονός υπάρχει ένα χορός εκατομμυρίων τα 4 τελευταία χρόνια που παρά τις πομπώδεις δηλώσεις και ανακοινώσεις και δελτία τύπου, δεν έχει πάει ούτε ένα Ευρώ για ενίσχυση του ίδιου του χώρου των ΚοινΣΕπ και άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών.
Σχεδόν έξη συνεχή χρόνια, τέσσερα χρόνια με την σημερινή Κυβέρνηση (Σύριζα –ΑνΕλ) και δύο χρόνια πριν, δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία δράση από το ΕΣΠΑ για φορείς ΚΑΛΟ.
Αυτό που μαθεύτηκε για το τη ΜΚΟ IMPACT HUB που ιδρύθηκε μόλις το 2015-16 είναι ότι είναι μόνιμος διοργανωτής της ετήσιας έκθεσης και επικοινωνιακών γεγονότων του Υπουργείου Εργασίας για ένα έργο το οποίο θα έπρεπε θεσμικά να αναλάβουν οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών και ειδικότερα της Κοινωνικής Οικονομίας, και όχι κάποια οιασδήποτε μορφής Εταιρεία. Και «φυσικά» η ΜΚΟ IMPACT HUB είναι από τους ελάχιστους φορείς που έχουν χρηματοδοτηθεί από το «ταμείο» της ΚΑΛΟ.
Πολλοί όμως δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει κι άλλη ΜΚΟ που έχει το μοναδικό προνόμιο των απευθείας αναθέσεων από το Υπουργείο Εργασίας για τα επικοινωνιακά γεγονότα του Υπουργείου. Μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2016 και εκτοξεύτηκε στο χώρο χάρις αυτές τις αναθέσεις. Μια ΜΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενοχλήσει αρκετούς «συντρόφους» και μέσα στη Οργάνωση καθώς έχει την τάση να μονοπωλήσει το χώρο δημιουργώντας εσωτερική δυσαρέσκεια.
Πριν δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2016, η πρώην Γ. Γ. κα Δήμητρα Χαλικιά της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, υπέβαλε την παραίτησή κατηγορώντας την τότε Αναπληρωτή Υπουργό Εργασίας για απευθείας αναθέσεις με αυτεπιστασία προγραμμάτων κατάρτισης ανέργων, προκλητική εύνοια στα μεγάλα ΚΕΚ και φωτογραφικούς διαγωνισμούς. Φαίνεται ότι το πρόβλημα των αναθέσεων ήταν υπαρκτό από τότε. Τώρα προστίθενται και οι ΜΚΟ με τα «δικά μας παιδιά». Μία ακόμη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή θα αποκαλύψει τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου χρηματοδότησης μιας πιθανόν ψευδεπίγραφης ΚΑΛΟ.

Και «Ω! … του θαύματος! …», στο διαδίκτυο (ευτυχώς που υπάρχει και η ΔΙΑΥΓΕΙΑ … ακόμα) στις 23 Οκτ 2018 βρίσκουμε μια πρώτη (δεν ψάχνουμε καθημερινά το διαδίκτυο για πιθανά προβλήματα κακοδιοίκησης …) ανάρτηση που προσκαλεί την εταιρεία «ΓΑΛΗΝΟΣ – ΠΑΠΑΡΟΥΝΗΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ», να υποβάλει προσφορά, προκειμένου να της ανατεθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η παροχή υπηρεσιών διαφημιστικής καμπάνιας στο πλαίσιο της «2ης Έκθεσης Φορέων ΚΑΛΟ» στο πλαίσιο του υποέργου (3) «ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ» της Πράξης «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001407. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει τις 20.000€ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με κωδικό ΣΑΕ 2016ΣΕ33410011.

Και το θαύμα εξακολουθεί καθώς «πέφτουμε» απάνω στη ανάρτηση της 23 Οκτ 2018 που αναγράφει ότι αποφασίζεται να προσκληθεί η εταιρεία «SIMPLEX Πληροφορική ΕΠΕ», να υποβάλει προσφορά, προκειμένου να της ανατεθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η παροχή υπηρεσιών ενοικίασης, εγκατάστασης και απεγκατάστασης οπτικοακουστικού εξοπλισμού της «2ης Έκθεσης Φορέων ΚΑΛΟ», στο πλαίσιο του υποέργου (3) «ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ» της Πράξης «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001407. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει το ποσό των είκοσι χιλιάδων Ευρώ (20.000,00€) και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με κωδικό ΣΑΕ 2016ΣΕ33410011.

Και στις 24 Οκτ 2018 (θαύμα! … ) βρέθηκε η ανάρτηση με την απόφαση να προσκληθεί η ατομική επιχείρηση «ΘΕΟΔΩΡΑ Κ. ΚΟΖΑΔΙΝΟΥ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ», να υποβάλει προσφορά, προκειμένου να της ανατεθεί με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης, η παροχή υπηρεσιών εκτυπώσεων της «2ης Έκθεσης Φορέων ΚΑΛΟ», στο πλαίσιο του υποέργου (3) «ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ /ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ» της Πράξης «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001407. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει το ποσό των εννέα χιλιάδων Ευρώ (9.000,00€), και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με κωδικό ΣΑΕ 2016ΣΕ33410011.

Αλλά το πραγματικό «θαύμα» είναι ότι στις 25/10/2018, με την υπ’ Α.Π.: 8.9943 απόφαση του ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ να προσκαλέσει την εταιρεία «Impact Hub Labs (MKO)» να υποβάλει προσφορά σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που ακολουθούν, προκειμένου να της ανατεθεί με τη διαδικασία απευθείας ανάθεσης, η παροχή υπηρεσιών ««Σχεδιασμός, συντονισμός και υλοποίηση της «2ης Έκθεσης Φορέων ΚΑΛΟ», στο πλαίσιο του υποέργου (3) «ΓΕΝΙΚΑ ΕΞΟΔΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ/ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑ» της Πράξης «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΗΣ Ε.Δ. ΕΣΠΑ ΑπΚΟ» με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5001407. Ο προτεινόμενος προϋπολογισμός δεν θα ξεπεράσει το ποσό των είκοσι χιλιάδων Ευρώ (20.000,00€) και θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΔΕ με κωδικό ΣΑΕ 2016ΣΕ33410011.

Ίδιος κωδικός ΣΑΕ, ίδιο έργο, συναφές αντικείμενο … μήπως πρόκειται για κατάτμηση αναθέσεων?

Και εδώ πλέον κάθε λογικός απλός παρατηρητής καταγράφει ότι πολύ πριν αποφασίσει ο υφυπουργός, και ο Γενικός Γραμματέας, να καλέσει στις 25/10/2018, την ΜΚΟ (όπως αναγράφεται) Impact Hub Labs, για να υποβάλλει προσφορά (που σημαίνει ότι ίσως θα μπορούσε και να μην υποβάλλει, αν έτσι έκκρινε ….) και αφού την υποβάλλει (υποθέτω με πρωτόκολλο …) κανονικά, οι υπηρεσίες να αναθέσουν με διαδικασίες «αστραπής» (όπως μας έχουν συνηθίσει στην καθημερινή τους πρακτική στην συναλλαγή τους με τους πολίτες, και έχω ιδίαν πείρα ….) και η ΜΚΟ Impact Hub Labs να αναλάβει το έργο και να καλέσει τους ενδιαφερθέντες σε σύσκεψη …. …. ΜΑ! …. ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΝΤΕΣ στις 12/10/2018 από την Impact Hub Labs και η σύσκεψη, όπου «κλειδοκράτορες» ήταν στελέχη της ΜΚΟ Impact Hub Labs έγινε στις 16/10/2018. Μάλλον συνελήφθηκαν «κλέπτοντες οπώρας» … …

Μπορεί κάποιος συναλλασσόμενος με το Δημόσιο ή κάποιος που καταλαβαίνει την λειτουργία και τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων να εξηγήσει πώς γίνεται να είχαν τα κλειδιά του Υπουργείο Εργασίας οι εργολάβοι, και να έκαναν μέρος του έργου που δεν είχαν αναλάβει ακόμα, πολύ πριν αποφασίσει να τους καλέσει να δώσουν προσφορά ο Υφυπουργός Εργασίας? …. Θαύμα διαδικαστικό, κανονιστικό ή ουσιαστικό? Ή απλά μόνο μέρος της κορυφής του «παγόβουνου»?

Και αφού «πρόλαβαν» τις αναθέσεις απ ευθείας η κα Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας έστειλε απάντηση στον ερωτώντα Βουλευτή κ Θ. Καράογλου, όπου αφού αναφέρει σημαντικά κατά την άποψή του Υπουργείου στοιχεία, πλήρως άσχετα με τα τεθέντα ερωτήματα, διαβάζουμε στο υπ αριθμόν Πρωτοκόλλου 837/25-10-2018 (προσοχή στην ημερομηνία), το Αυτοτελές Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου προς την Βουλή των Ελλήνων, ότι γράφει:
«Σε απάντηση της ανωτέρω Ερώτησης 2570/17-10-2018 που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Βουλευτή, κ. Θ. Καράογλου, σας πληροφορούμε τα εξής:
Ως γνωστόν η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί οριζόντια ….
Για το λόγο αυτό: Θεσπίσαμε το 2016 νέο νομικό πλαίσιο, ….
Επίσης, με στοχευμένες δράσεις στηρίζουμε τον χώρο της Κ.ΑΛ.Ο. …..

  1. Μετά τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Μητρώου για τους φορείς …. …..
  2. Δημιουργούμε τον Εθνικό Μηχανισμό, για τη συλλογή ….
  3. Υλοποιούμε άμεσα συγκεκριμένες δράσεις χρηματοδότησης … …
  4. Σχεδιάζουμε ένα νέο πρόγραμμα επιχορήγησης των υφιστάμενων …..
  5. Σε συνεργασία με το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων διαμορφώνουμε ……
  6. Στα σχέδια μας βρίσκεται και η δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας …..
  7. Οργανώνουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια τη 2η Έκθεση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – Κ.ΑΛ.Ο. ATHENS EXPO 2018, από 7-11 Νοέμβρη στο κέντρο της Αθήνας για να συζητήσουμε και να προωθήσουμε τις ιδέες της Κ.ΑΛ.Ο. Μια έκθεση ανοιχτή για το κοινό, η οποία πραγματοποιείται με απόλυτη διαφάνεια, σε συνεργασία με φορείς οι οποίοι έχουν πολυετή εμπειρία στο χώρο και πορεύονται με οδηγό την πρωτοπορία, την καινοτομία και την αλληλεγγύη.
    Η ετήσια έκθεση Κ.Α.Λ.Ο. συνοδεύεται κάθε χρόνο από περιφερειακές …. …
    Η προετοιμασία της ενεργούς συμμετοχής τους είναι βασικό μέλημα της Ειδικής Γραμματείας Κ.Α.Λ.Ο. η οποία συντονίζει πολυεπίπεδα το φετινό εγχείρημα. Στην προσπάθεια της αυτή στηρίζεται από φορείς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και όχι από ΜΚΟ, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ερώτηση.
    Κυρίως με φορείς που έχουν αποδείξει ότι αποτελούν θερμοκήπια ….
    Η άκριτη υιοθέτηση ψευδών ειδήσεων ενός ιστολογίου το οποίο επιχειρεί να αναγάγει τις προπαρασκευαστικές διεργασίες διαβούλευσης για τη διοργάνωση της 2ης Έκθεσης Φορέων ΚΑΛΟ σε «παράδοση των κλειδιών του Υπουργείου Εργασίας», δεν συνάδει με αυτή την μεγάλη εθνική προσπάθεια, αντίθετα προσομοιάζει με ανάλογες προσπάθειες απαξίωσης της περσινής έκθεσης που επιχειρήθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση.
    Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλες οι πράξεις δημοσιότητας της Κ.Α.Λ.Ο. χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ με διαφάνεια κα αυστηρούς ελέγχους.
    Η πραγματικότητα είναι ότι συμπράξεις με κοινωνικούς φορείς ….. …..
    Η εκθετικά αυξανόμενη δυναμική συμμετοχής των κοινωνικών …….
    Σας καλούμε όλους κόμματα, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, πολίτες της Αθήνας να συμμετάσχετε στην έκθεση για να διαπιστώσετε «ιδίοις όμασι» την εξέλιξη αυτού του μεγάλου εγχειρήματος για την κοινωνία και την οικονομία.
    Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ».

«Μαγική εικόνα» είναι όλα τα παραπάνω που διαβάζει κάποιος στην «απάντηση». Δεν απαντά στα συγκεκριμένα ερωτήματα:
Με ποιο σκεπτικό μια ΜΚΟ υποκαθιστά στην ουσία το αρμόδιο υπουργείο;
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες»;
Ποιο ήταν το κόστος διοργάνωσης του ετήσιου συνεδρίου για την ΚΑΛΟ;
Απαντά μερικώς, ότι η πηγή χρηματοδότησης είναι το ΕΣΠΑ, και όχι όλες οι πηγές χρηματοδότησης της ΜΚΟ.
Και βέβαια καταντά αστείο το γεγονός ότι την ίδια ημέρα, το ίδιο Υπουργείο Εργασίας προσκαλεί επίσημα, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, την ΜΚΟ Impact Hub Labs να δώσει προσφορά για το συγκεκριμένο έργο, και το ίδιο Υπουργείο Εργασίας στέλνει έγγραφο στην Ελληνική Βουλή και αναγράφει ότι «Στην προσπάθεια της αυτή στηρίζεται από φορείς ΚΑΛΟ και όχι από ΜΚΟ, όπως λανθασμένα αναφέρεται στην ερώτηση».
Προφανώς στο ίδιο Υπουργείο Εργασίας υπάρχει επικίνδυνο έλλειμμα πληροφόρησης ανάμεσα στις υπηρεσίες, ακόμα και όταν διαχειρίζονται χρήματα του ΕΣΠΑ (Ευρωπαίων πολιτών, δηλαδή όλων μας) και ακόμα και όταν απευθύνονται στην Βουλή των Ελλήνων (δηλαδή σε όλους μας …) …. ….

Ήταν λογικά αναμενόμενο από κάθε ένα έλληνα πολίτη (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που ακόμα σέβεται την προσωπικότητά του να απέχει από αυτήν την διαδικασία, που αν δεν ήταν τόσο σοβαρή και σημαντική, θα έμοιαζε με κωμωδία.
Έτσι το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών-ΠΑΚΟΕ εξέδωσε αυθημερόν (25-10-2018) την υπ’ αριθμόν 307 Δελτίο Τύπου δηλώνοντας: ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ
«Γνωρίζετε, για παράδειγμα, ότι εδώ και έξι ολόκληρα χρόνια, δεν έχει χρηματοδοτηθεί ούτε μία δράση από το ΕΣΠΑ για φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας;
Γνωρίζετε, ακόμη, για ποιους λόγους, εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ για την ενίσχυση του χώρου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.); Και το ρωτάμε αυτό, διότι, κατά το χρονικό διάστημα που κυβερνά η συμπολίτευση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., έχουν καταγραφεί δεκάδες σχετικές «βαρύγδουπες» δηλώσεις, έχουν εκδοθεί πολλά «υποσχετικά» δελτία τύπου και έχουν διενεργηθεί αρκετές βαρυσήμαντες …ανακοινώσεις περί των ζητημάτων αυτών!
Γνωρίζετε ότι έχει στηθεί ένας χορός πολλών εκατομμυρίων ευρώ (!) γύρω από αναθέσεις, συντονισμούς και υλοποιήσεις παρεμβάσεων, με τη μόνη και σημαντική διαφορά ότι, από τις αναθέσεις αυτές, καμία δεν έχει γίνει προς κάποια οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών; Ή μήπως έχει γίνει, αλλά σε μία, άντε δύο το πολύ οργανώσεις, που ανήκουν σε… συγγενή σας ιδεολογικό χώρο;
Το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέθεσε τη διοργάνωση της ετήσιας έκθεσης ΚΑΛΟ ATHENS EXPO ’18, που θα γίνει στις 7-11/10/2018, σε μία ΜΚΟ με την επωνυμία IMPACT HUB;
Για ποιους λόγους δεν ακολουθήθηκε το «γράμμα του νόμου», ώστε να αναλάβουν τη διαχείριση της εκδήλωσης οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών, ύστερα από την προκήρυξη διαγωνισμού και όχι όπως έγινε με ανάθεση στην IMPACT HUB.
Ποιος εξουσιοδότησε τη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο., ποιος «της παραχώρησε τα κλειδιά» της διοργάνωσης της έκθεσης και, τέλος πάντων, ποιος και με ποια αρμοδιότητα την αναβίβασε εν μία νυκτί σε προνομιούχο αποδέκτη απευθείας αναθέσεων και, ακόμη χειρότερα, σε διοργανώτρια μιας τόσο σημαντικής εκδήλωσης;
Με τι …προσόντα και παραστάσεις ανέλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ, που είναι ιδρυμένη μόλις το 2015-16, μια τόσο υπεύθυνη και βαριά αποστολή; Με ποια εφόδια κλήθηκε να συντονίσει… 250(!) πρωτοβάθμια σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΚΑΛΟ; Και, ακόμη, γιατί παρακάμφθηκαν άλλες ΜΚΟ, που έχουν πολυετή παρουσία στον χώρο και σαφώς πιο πλούσια και εμπερίστατη δράση;
Για αυτούς και για μια σειρά ακόμη από λόγους, που δεν μπορούν να εκταθούν σε ένα κείμενο καταγγελτικό, εμείς, ως ΠΑ.Κ.Ο.Ε., προτείνουμε προς όλους όσοι εκπροσωπείτε τη συντεταγμένη Πολιτεία και τους θεσμούς της -σε σύμπραξη, εννοείται, με όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τους συλλόγους ΚΑΛΟ- να απέχετε διαμαρτυρόμενοι από την επικείμενη ετήσια έκθεση της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO, διότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο εν γένει να εθελοτυφλεί μπροστά σε τέτοιου είδους σκανδαλώδεις μεροληψίες, πόσο μάλλον καταστρατηγώντας όλες τις σύννομες διαδικασίες ή παρακάμπτοντας ετσιθελικά την δευτεροβάθμια εκπροσώπηση του κλάδου μας στη συγκεκριμένη Έκθεση.
«Αναιρουμένου του όλου ουκ έσται πους ουδέ χείρες» είχε γράψει κάποτε ο Αριστοτέλης… Λοιπόν; Τι θέλουμε; Να επικυρώσουμε τις ανομίες και τα ανοσιουργήματα κάποιων επιτήδειων, επειδή, ως κράτος και ως φορείς πάσχουμε από την εθνική νόσο της συλλογικής ασυνεννοησίας και απάθειας;
Μήπως οι καιροί και οι περιστάσεις ενδείκνυνται, για να αποδείξετε οι κρατούντες, με έργα ό,τι τόσα χρόνια ευαγγελιζόσαστε μόνο με λόγια;
Ο λόγος και το βάρος της απόφασης πέφτει αποκλειστικά σε εσάς, όπως και σε εμάς όλους, φυσικά, μηδενός εξαιρουμένου! Ας το σκεφτούμε όλοι καλά, πριν μια επιπόλαια απόφασή μας καταστρέψει ό,τι με κόπο χτίστηκε ως τώρα ή δρομολογούνταν να γίνει για το άμεσο μέλλον… Η συμμετοχή μας στην έκθεση αυτή θα δηλώνει και την συνενοχή μας.
Και όσο αφορά τις υπόγειες και παράνομες πράξεις, που διαδραματίζονται στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την «Φιλοσοφία» της Κ.Α.Λ.Ο, το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. την επόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στην δικαιοσύνη».

Και αυθημερόν, 25/10//2018, χωρίς καμιά καθυστέρηση το ΠΑΚΟΕ- Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ Α. Τσίπρα, στην ΥπΕΚΑ κα Εφη Αχτσιόγλου και την Αναπληρώτρια ΥπΕΚΑ κα Θεανώ Φωτίου, με την οποία ζητούσε άμεσα να παρέμβουν, ώστε να σταματήσει επί τέλους αυτή η δυσοσμία που βγαίνει από την δυσλειτουργία της Κ.Α.Λ.Ο που με όνειρα μεγάλα χτίσατε ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων.
Εμείς ως ΠΑ.Κ.Ο.Ε., σας δηλώνουμε ότι θα απέχουμε αφενός από την εκδήλωση της Κ.Α.Λ.Ο (7-11/11/2018) και αφετέρου θα προσφύγουμε στον Άρειο Πάγο, ούτως ώστε να καταλογισθούν οι ευθύνες εκεί που χρειάζεται. Περιμένουμε με αγωνία την αντίδραση σας. Με εκτίμηση, Για το ΔΣ το ΠΑ.Κ.Ο.Ε, Ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χριστοδουλάκης (Πανεπιστημιακός), Ο Γενικός Γραμματέας Μύρωνας Φασουλάκης (Αγγειοχειρουργός) (Το πλήρες κείμενο συνάπτεται)

Και άλλοι συμπολίτες μας εκφράσθηκαν δημόσια και προβληματίσθηκαν για αυτήν την μικρή κορυφή του «παγόβουνου». Έτσι εντοπίσαμε προβληματισμό που επιγράφεται: «Πόσο καλή είναι η ΚΑΛΟ», Μάλλον πρόκειται για ένα κακόγουστο θέατρο. «Πολύ κακό για το τίποτε», από τον κ Βασίλη Τακτικό και καταλήγει ότι υπάρχει εμφανής ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΡΙΖΟΝΤΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
Αυτές τις μέρες ζούμε την αποκάλυψη της απαράδεκτης και ψευδεπίγραφης πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα της ΚΑΛΟ. Δεν θα ανεχθούμε την κηδεμονία του Υπουργείου Εργασίας και το πρόσχημα ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για το χώρο όταν, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που προορίζονται για αυτό τον τομέα πηγαίνουν είτε για οκτάμηνες προσλήψεις στο Δημόσιο, είτε σε αναθέσεις σε «κολλητές» ελάχιστες ΜΚΟ, οι οποίες μας κάνουν κατήχηση στο πόσο καλή είναι η ΚΑΛΟ, ενώ γνωρίζουμε ότι οι πόροι υφαρπάχτηκαν για άλλους σκοπούς.
Αλλά εμείς δεν πρέπει να σταματήσουμε εκεί. Οφείλουμε να έχουμε καθημερινή παρουσία στο δημόσιο διάλογο για να συνεχιστούν οι αποκαλύψεις. Μπορούμε τώρα να ξεκινήσουμε ένα οριζόντιο επικοινωνιακό σύστημα με όλα τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που έχουμε στα χέρια μας ως φορείς Κοινωνικής Οικονομίας και να τους αναγκάσουμε να λειτουργήσουν μέσα στο Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο.
Να σταματήσει η υφαρπαγή των πόρων από το τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Να αναλάβουν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις την επικοινωνία και την επιμόρφωση των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων με οριζόντια συνεργασία και συνέργειες.
Γιατί η Κοινωνική Οικονομία δεν ανήκει στο πελατειακό πολιτικό σύστημα και στους «μασκαρεμένους» μεσάζοντες. Η Κοινωνική Οικονομία ανήκει στην Κοινωνία Πολιτών και στους φορείς Κοινωνικής Οικονομίας.

Τελικά δεν ξέρω εάν ο τηλεοπτικός χρόνος είναι μικρός, ή εάν το Δημόσιο με την συμπεριφορά του κατάφερε να συμπυκνώσει ή ακόμα και να ανατρέψει τον χρόνο, πάντως την επόμενη μέρα, στις 26 Οκτ 2018, παρά τις γιορτές, το ΠΑΚΟΕ- Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών και το Πανελλήνιο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών έστειλαν στο Υπουργείο Εργασίας επίσημη καταγγελία η οποία περιελάμβανε:
«Με την επιστολή-καταγγελία μας, στις 25-10-2018, σας θέσαμε υπόψη την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Εργασίας, γύρω από τις αναθέσεις σε ΜΚΟ της διοργάνωσης της ετήσιας «2ης Έκθεσης ΚΑΛΟ EXPO 2018» και τη μη σύννομη χρηματοδότησή τους για αυτό το σκοπό.
Επειδή, αυτό το γεγονός έγινε εις βάρος των Ομοσπονδιών και Ενώσεων του χώρου της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας, χωρίς δημόσια διαβούλευση, δημόσια πρόσκληση και διαφάνεια στη χορήγηση δημόσιων πόρων.
Επειδή, η διαδικασία αυτή προσβάλλει και ζημιώνει το γνήσιο συμφέρον της Κοινωνίας Πολιτών και των φορέων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ζητάμε την ακύρωση της χρηματοδότησης προς τις συγκεκριμένες ΜΚΟ.
Ζητάμε την ακύρωση της «2ης Έκθεσης ΚΑΛΟ EXPΟ» υπό αυτές τις συνθήκες.
Ζητάμε την ανάθεση στο εξής της διοργάνωσης της Έκθεσης στους φυσικούς δικαιούχους αυτού του ρόλου που είναι οι Ομοσπονδίες και Ενώσεις του Χώρου με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης.
Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, για αλλότρια μη νόμιμη και καταχρηστική διαχείριση των δημόσιων πόρων υπέρ μεμονωμένων ΜΚΟ χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο». (επισυνάπτεται η πλήρης επιστολή).

Στις 29/10/2018 βρήκαμε ενημερωτική επιστολή διαμαρτυρίας του ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΝΑΠΗΡΩΝ & ΑΜΕΑ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ– ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, της Κοιν.Σ.Επ. Ένταξης «Συνεργασία – Δημιουργία», του Περιφερειακού Μηχανισμού Κοιν.Σ.Επ. Αττικής και της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ Ένωσης Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. Αττικής, η οποία απευθύνεται προς την ΥπΕΚΑ κα Έφη Αχτσιόγλου με κοινοποίηση προς την Αναπληρώτρια ΥπΕΚΑ κα Θεανώ Φωτίου και κοινοποίηση στο Γραφείο Πρωθυπουργού που μεταξύ άλλων γράφει:
«Από το 2012 έως και σήμερα έχουμε βαρεθεί να ακούμε κούφια λόγια και υποσχέσεις για χρηματοδοτήσεις, για παροχές και διάφορα άλλα, όπως διαβουλεύσεις, συναντήσεις, συζητήσεις κτλ. Πάντα, πιστεύαμε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες που έχουν ανάγκη φροντίδας και υπηρεσιών. Κατά περίεργο τρόπο όμως, έχουμε καταντήσει πολιτικά εργαλεία για ορισμένους που μας χρειάζονται για να κάνουν την δουλειά τους. Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια, αντί να βοηθηθούμε, βοηθάμε το πολιτικό μας σύστημα ή κάποιους που κρύβονται πίσω απ’ αυτό για προσωπικά συμφέροντα.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεσπάσει σοβαρά σκάνδαλα και γίνονται μεγάλες ενέργειες διαμαρτυρίας από πολλές κοινωνικές επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που γίνεται εις βάρος των πραγματικά δικαιούχων. Η αποτελεσματικότητα των κοινωνικών επιχειρήσεων περιορίζεται σε θεωρητικές και όχι πρακτικές δράσεις και τα χρήματα του ελληνικού λαού πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση ανεξέλεγκτα και με απευθείας αναθέσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό χρηματοδοτήσεων δίδεται σε φορείς και ΜΚΟ που δεν εκπροσωπούν την ψυχική υγεία, αλλά διαχειρίζονται την ψυχική υγεία και το κίνημα αναπήρων και όχι σε όσους δικαιούνται βοήθειας για να λειτουργήσουν με αξιοπρέπεια στο πλαίσιο της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.
Ήθελα να ‘ξερα τη στιγμή που έχει ξεσηκωθεί το δικαστικό και πολιτικό σύστημα κλείνοντας ακόμα και υπουργούς φυλακή για τις μίζες ή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πως γίνεται να συνεχίζεται όλο αυτό το πάρε – δώσε με τους ανθρώπους που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη; Θέλουμε να μην ντρεπόμαστε που είμαστε Έλληνες και να νιώθουμε υπερήφανοι. Μπορεί να είμαστε ανάπηροι και ανήκουμε στις ευάλωτες κατηγορίες, δεν είμαστε όμως ανίκανοι και θέλουμε να το αποδείξουμε με κάθε τρόπο. Όλη αυτή η σκανδαλολογία μας εμποδίζει να εκφραστούμε δημιουργικά απέναντι στο εχθρικό πολιτικό μας σύστημα».

Στις 30/10/2018 η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ Π Ε (ΠΟΚΟΙΣΠΕ), το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΠΑΚΟΕ), η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΜΠΡΑΞΕΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΠΕΣΚΟ), το ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ & ΑΜΕΑ «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ- ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ», ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ Κοιν.Σ.Επ. Αττικής και η «Δυναμική» ΕΝΩΣΗ Φορέων Κ.ΑΛ.Ο. συνυπέγραψαν επιστολή προς την ΥπΕΚΑ κα Έφη Αχτσιόγλου, με την οποία ζητούσαν «επείγουσα συνάντηση για θέματα τάξης του Υπουργείου με τους φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας». Το κείμενο έγραφε:
Είμαστε δευτεροβάθμιοι φορείς και Ενώσεις Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, γραμμένοι στο οικείο Μητρώο και ζητάμε επείγουσα συνάντηση για να σας εκθέσουμε από την πλευρά μας το μείζον πρόβλημα που έχει προκύψει με τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις και κατάτμηση έργων, που έχουν να κάνουν με την προβολή της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Θεωρούμε ότι, το έλλειμμα θεσμικής επικοινωνίας του Υπουργείου με τη συλλογική εκπροσώπηση του χώρου έχει προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες που εκθέτουν την τάξη πραγμάτων.
Θα θέλαμε πριν προβούμε σε άλλες, στα πλαίσια του νόμου, ενέργειες, που εξασφαλίζουν την δημόσια θεσμική λειτουργία, να σας ενημερώσουμε με την ελπίδα πως οι θεσμικές παρενέργειες θα αντιμετωπιστούν.
Για την εκπροσώπηση των φορέων μας: Παναγιώτης Χριστοδουλάκης, Κων/νος Οικονομόπουλος, Πόλα Νικολάου, Γεώργιος Ρεθυμιωτάκης & Στέλιος Κατωμέρης (Για την επικοινωνία: Ν. Φλώρου 8, 11524 ΑΘΗΝΑ, Tηλ.: 210 8100805, 210 7230505, Fax: 210 8101609, pakoe@pakoe.gr)

Και ενώ θαυμάσαμε την «αρνητική» ταχύτητα του Δημοσίου στην ανάθεση και εκτέλεση έργου στην εταιρεία Impact Hub Labs MKO (12/10/2018-25/10/2018!), και ενώ η κα Θ. Φωτίου (Αν Υπουργός) απαντούσε επίσημα στην Βουλή ότι δεν αναθέτουν «δουλειές» σε ΜΚΟ, η ΜΚΟ Impact Hub Labs έστειλε σε πολλούς παραλήπτες επιστολή της στην οποία λέει: «τις προηγούμενες ημέρες συνάδελφοι του χώρου της ΚΑΛΟ απηύθυναν γράμματα προς διαφορετικούς φορείς και οργανισμούς, με απορίες που μας αφορούν. … Στα επισυναπτόμενα, θα βρείτε την επιστολή μας που ελπίζουμε να ξεκαθαρίζει αμφιβολίες. Φιλικά, Η ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα.
Στην επισυναπτόμενη επιστολή βρήκαμε και μια μερική απάντηση στην ερώτηση στην Ελληνική Βουλή, στο «Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης;». Η μερική απάντηση περιλαμβάνεται ως «Τον Νοέμβριο του 2017 (Πανελλήνια ΕΧΡΟ, Αθήνα) και τον Ιούλιο του 2018 (Περιφερειακή ΕΧΡΟ Δυτικής Ελλάδας, Πάτρα) ήμασταν μέρος της ομάδας διοργάνωσης των ΕΧΡΟ ΚΑΛΟ ως συνεργάτες του Υπουργείου Εργασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου αντίστοιχα, με το ίδιο σχήμα που αυτή τη στιγμή αναλαμβάνει την ΕΧΡΟ του Νοεμβρίου 2018. Η ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα».

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν ελέγχει ένας πολίτης μια άλλη δομή, με την οποία δεν έχει σχέση. Ελέγχει την Δημόσια Διοίκηση που κάνει κακή χρήση των εξουσιών που την δώσαμε ως πολίτες. Η ΜΚΟ Impact Hub στην Αθήνα μπορεί να κάνει ότι θέλει και να εξυπηρετεί όποιους σκοπούς και στόχους θέλει. Όταν «ακουμπάει» στον Δήμο όπου είμαι κάτοικος, ή την Περιφέρεια όπου ανήκω, είτε την Κυβέρνηση που εκλέγω, τότε και μόνο τότε, ελέγχω ως ενεργός πολίτης τις πράξεις της συλλογικότητας (Δήμος, Περιφέρεια, Κυβέρνηση) που εκλέγεται από εμένα, για τις πράξεις της συλλογικότητας μου.
Πάντως σε γενικές γραμμές εκείνο το «Impact Hub στην Αθήνα» μοιάζει σαν να παραπέμπει σε παγκόσμια οργάνωση με αυτόνομα ή λιγότερο αυτόνομα τμήματα, λειτουργούντα σε κάθε περιοχή. Ίσως να ήταν ενδιαφέρον από όποιον δίνει χρήματα (στην προκειμένη περίπτωση το Υπουργείο) να ξεκαθάριζαν τα ερωτήματα που τέθηκαν στην Βουλή των Ελλήνων και δεν απαντήθηκαν (αν είναι σύννομα), όπως: Η συγκεκριμένη ΜΚΟ έχει αναλάβει και άλλες παρόμοιες «πρωτοβουλίες» με την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης; και Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησης της συγκεκριμένης ΜΚΟ;
Τελικά ένα γενικότερο ερώτημα είναι αν πρόκειται για Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ή για Κυβερνητικές Οργανώσεις? …
Επίσης δημιουργεί φοβίες ότι μια κάποια εταιρεία (ΜΚΟ) μετέχει προνομιακά, με κατ ανάθεση εργολαβία και μέσω αυτής της εργολαβίας και του φαινόμενου κύρους, που έλκει από ένα Υπουργείο, πιθανόν θα μπορούσε να προωθήσει μια τρίτη διοργάνωση ιδιωτικών συμφερόντων, αλλά φαινομενικά παρεμφερούς στόχευσης, και μάλιστα με απόσταση μόνο δεκαέξη (16) ημερών μετά! …

Παρά την γενναιοδωρία στον έντυπο χώρο, δεν προλαβαίνουμε να αναπτύξουμε επαρκώς, ότι ηχεί παράδοξα ότι «ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να υποστηριχθεί η Κοινωνική Οικονομία είναι να βρούμε ένα πρωταθλητή της Ιδιωτικής Οικονομικής για να μας βοηθήσει σ αυτό». Ίσως να υπάρχουν φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας ή έστω της Κοινωνίας των Πολιτών που θα μπορούσαν ίσως, να κάνουν εξ ίσου καλά ή ακόμα και καλύτερα αυτό το έργο, και φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας να βοηθήσουν άλλους φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΝΑ ΑΝΑΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ακόμα και πολυμετοχικές, διότι είναι τελείως διαφορετικός ο στόχος. Στην εταιρεία στοχεύουμε στο εκχρηματισμένο κέρδος, ακόμα και αν δεν το μοιράζουμε στους μετόχους (μη κερδοσκοπικές), ενώ στις δομές της Κοινωνικής Οικονομίας ο στόχος είναι η ικανοποίηση των αναγκών των μελών τους (δομές αυτοβοήθειας)
Επίσης η κακιά εμπειρία μας, και η πραγματικότητα, λέει ότι το 2011 ο πενταετής προϋπολογισμός για την Κοινωνική Οικονομία από τους κοινοτικούς πόρους ήταν 1.100 εκατ .€. Και σήμερα ο συνολικός προϋπολογισμός μαζί με τις Περιφέρειες 135 εκατ. € μόνο (ή με κάποιες ακόμα αλχημείες φθάνει τα 161 εκ €). Από αυτά όπως εξελίσσεται η κατάσταση, μοιάζει ότι πάνω από το 50% θα πάνε για τον γραφειοκρατικό μηχανισμό, και τις απ ευθείας αναθέσεις, για να μείνουν ελάχιστα στο πεδίο. Αυτή είναι η στρατηγική σημασία της ΚΑΛΟ;

Στις 5/11/2018, λίγες μέρες πριν ανοίξει η 2η Έκθεση ΚΑΛΟ EXPO 2018, σε δημοσίευμα του politic.gr (κ Γ. Συμεωνίδης) αλλά και σε άλλα που ασχολήθηκαν (πχ www.enallaktikos.gr) διαβάζουμε:
«Μετά από την αποκάλυψη του Politik για την έκθεση των φορέων κοινωνικής οικονομίας ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 και το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει με τις κατά συρροή απευθείας αναθέσεις, αλλά και για άλλες σχετικές δράσεις, υπήρξε κοινοβουλευτική απάντηση από την αναπληρώτρια υπουργό, Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, και την ομάδα του Impact Hub στην Αθήνα.
Μόνο που η απάντηση της υπουργού, από όσα μας λένε άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά το χώρο της κοινωνικής οικονομίας, ήταν «πέρα βρέχει» και η απάντηση της ομάδας Impact Hub «τι καλά που κάνουμε που σας επιμορφώνουμε τόσο καιρό χωρίς να ξέρετε»! Η κυρία Φωτίου αντί να απαντήσει στα ερωτήματα κάνει ιδεολογική διακήρυξη. Τίποτα, όμως, για τα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής κ. Καράογλου.
Από την άλλη πλευρά οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ που ανέλαβε να συντονίσει και να καθοδηγήσει την έκθεση αποφεύγει για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί με τα προσωπικά τους ονόματα και υπογράφουν την επιστολή ως ομάδα «Impact Hub Labs της Αθήνας. Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά και ποια είναι τα παραδοτέα; Θα το καταλάβουμε αν διαβάσουμε το παρακάτω απόσπασμα ανακοίνωσης της έκθεσης με υπογραφή του Ειδικού Γραμματέα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, Ευάγγελου Νικολαΐδη: «Φέτος, οι στόχοι μας είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι και επιδιώκουμε η ΚΑΛΟ να συστηθεί θεματικά και κλαδικά στο ευρύ κοινό. Επίσης, στο επίκεντρο του σχεδιασμού της έκθεσης είναι η δυνατότητα των εκθετών όχι μόνο να προβάλλουν τον φορέα τους αλλά σε συνεργασία με άλλους φορείς να οργανώσουν θεματικές συζητήσεις και εργαστήρια και να παρουσιάσουν θέματα που αφορούν τον κλάδο τους». Τις θεματικές συζητήσεις και τα εργαστήρια, που ούτως οι άλλως γίνονται εθελοντικά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, θα παρουσιαστούν ως παραδοτέο και θα πληρωθούν κάποιοι όπως και πέρυσι με συμβάσεις απευθείας ανάθεσης».

Με αυτά και με άλλα φθάσαμε στις 5/11/2018 (προσπαθώντας να παρακολουθήσουμε ημερολογιακά τα γεγονότα), όπου το ΠΑΚΟΕ το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ και το ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ & ΑΜΕΑ- ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ εξέδωσαν Δελτίο Τύπου με θέμα: «Φέρτε πίσω τα λεφτά που πήρατε με απευθείας παράνομες αναθέσεις» όπου έγραφε:
Την 1-11-2018, οι φορείς ΚΑΛΟ που είναι γραμμένοι στο Μητρώο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας έλαβαν, επιστολή ανυπόγραφη από το Impact Hub Labs με την οποία επιχειρεί να μας γνωστοποιήσει το «θαυμαστό» έργο και το ρόλο του στην έκθεση της ΕΧΠΟ ΚΑΛΟ. Με αυτό τον τρόπο όπως ισχυρίζονται απαντούν σ΄αυτούς που παραφράζουν και αλλοιώνουν τα γεγονότα. Παρουσιάζουν μάλιστα την ομάδα τους ως «κοινότητα» εμπλέκοντας ονόματα κι άλλων ΜΚΟ με τις οποίες έχουν συνέργειες.
Αντί να εξηγήσουν πως έγινε η εγκατάστασή τους στο Υπουργείο Εργασίας πριν την τυπική υπογραφή της σύμβασης καθώς, η ανάθεση υπογράφτηκε μόλις στις 26-10-2018 μετά την καταγγελία και δημοσίευση των γεγονότων, παρουσιάζονται ως μοναδικοί «εθνικοί» ειδικοί εκπαιδευτές-επιμορφωτές της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας συμβεβλημένοι με το Υπουργείο Εργασίας.
Με ποιο νόμιμο διαγωνισμό όμως κέρδισαν αυτή τη θέση; Με ποια βιογραφικά εκτόπισαν άλλες οργανώσεις με πολυετή πείρα, προσφορά και ακαδημαϊκό κύρος; Με ποια κριτήρια τέλος έγιναν κλειδοκράτορες του Υπουργείου Εργασίας;
Ας μας πουν τα ανταγωνιστικά τους προσόντα πέραν των πελατειακών σχέσεων. Τι έργο έχουν να παρουσιάσουν με αυτοχρηματοδότηση πέραν από τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις του δημοσίου;
Ας μας πουν πρώτα με ποιο τρόπο βαφτίστηκαν ΜΚΟ στη ουσία όμως είναι «Κυβερνητική Οργάνωση» αθρόας και ανεξέλεγκτης χρηματοδότησης εις βάρος του χώρου των άλλων κοινωνικών επιχειρήσεων;
Λυπούνται όπως μας λένε βέβαια, που δεν υπάρχει κατανόηση από το χώρο των ΚΑΛΟ και κάποιοι θέλουν να χαλάσουν την «μοναδική γιορτή του χώρου». Το «πάρτυ» δηλαδή που κάνουν με τους πόρους της ΚΑΛΟ, δηλαδή με δικά μας χρήματα και με ευθύνη βέβαια, του Υπουργείου Εργασίας. Είναι προφανές ότι χωρίς την κάλυψή του Υπουργείου δεν θα ήταν δυνατό να παρουσιάσουν ως «πελάτες» όλους τους επισκέπτες της έκθεσης και ως εν δυνάμει εκπαιδευομένους από το Impact Hub. Δεν θα μπορούσαν να μας εξαπατήσουν για μια εικονική και ψευδεπίγραφη υπηρεσία που προσφέρουν ως κατάρτιση.
Κι αυτό συμβαίνει όπως διαπιστώσαμε από πέρυσι με το εξής τέχνασμα: πηγαίνει κάποιος στην έκθεση να παρακολουθήσει τη διαβούλευση ή ένα Work Shopς που γίνεται από τους συμμετέχοντες και χωρίς να το ξέρει έχει «εκπαιδευτεί» από το Impact Hub στα χαρτιά, όπως το λέει η σύμβαση της απ’ ευθείας ανάθεσης. Τα παραδοτέα είναι οι επισκέπτες στην Έκθεση που ανύποπτοι έχουν υπογράψει την παρουσία τους. Η ΚΑΛΟ δεν χρειάζεται τέτοιους ψευδεπίγραφους και έξω από την νομιμότητα των συμβάσεων «εκπαιδευτές» και «διαμεσολαβητές».
Η Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος και εκφράζεται μέσα από τους φορείς Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, όπως προβλέπει και ο νέος νόμος 4430/16 στα πλαίσια του οποίου δύναται να τεθούν τα κριτήρια επιμόρφωσης του χώρου με ανοικτές προσκλήσεις και διαγωνισμούς. Στην προκειμένη περίπτωση, όταν ορίζεται μια ΜΚΟ ως αυθαίρετος διαμεσολαβητής όλου του χώρου καταργείται ολόκληρος ο θεσμός της εκπροσώπησης. Κι αυτό συμβαίνει με τη συνέργεια του ίδιου του Υπουργείου.
Η Κοινωνία Πολιτών γνωρίζει πολύ καλά ότι, δεν μας εκπαιδεύσατε αλλά με τους συνεργούς σας, στη πραγματικότητα μας κοροϊδέψατε, όλο αυτό το επίμαχο διάστημα κατ΄ εξακολούθηση. Μάθετε λοιπόν ότι η έρευνα για όλες τις καθ΄ υπέρβαση αναθέσεις μόλις ξεκίνησε … και ο εισαγγελέας θα είναι παρών. Γι΄αυτό «Φέρτε πίσω τα λεφτά των Ελλήνων Πολιτών που πήρατε με απευθείας παράνομες αναθέσεις» για να τα διαχειριστούν ΟΛΟΙ οι αυτοδιαχειριζόμενοι φορείς ισότιμα».

Και μέσα σε όλα, εν όψει της ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΟ (7-11/11/2018) προδημοσιεύτηκε πρόγραμμα επιχορήγησης υφιστάμενων φορέων Κ.ΑΛ.Ο. περίπου 20 εκατ. €, στις 5/11/2018. Καταντάει εκνευριστικό, ότι μοιάζει να μας εμπαίζουν, όταν το ανακοινώνουν δύο ημέρες πριν την Έκθεση ΚΑΛΟ, αλλά τουλάχιστον δεν είναι παράνομο ή παράτυπο. Απλά προσβλητικό, ιδιαίτερα αν διαισθάνεσαι ότι ήταν έτοιμη η προδημοσίευση εδώ και ένα περίπου χρόνο.
Με δεδομένο ότι η πρόσκληση θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο μήνες για να ανοίξει και εννέα μήνες μετά για να αξιολογηθεί ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι το αποτέλεσμα της θα φανεί μετά τις εκλογές. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποθαρρύνουμε τους φορείς να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να διεκδικήσουν αυτά τα «ψίχουλα» συγκριτικά με τους πόρους που διαθέτει η Ε.Ε. για την Κοινωνική Οικονομία.
Επισημαίνουμε, όμως τον εμπαιγμό που υφίσταται ο χώρος όλη αυτή την περίοδο και ειδικά με την «έκθεση» που επιχειρεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» για όλο αυτό παιγνίδι που παίζεται με την απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και ημετέρους.

Στις 6/11/2018 έγινε ανοικτή πρόσκληση προς όλες τις δευτεροβάθμιες δομές ώστε στις 7/11/2018, στον φιλόξενο χώρο του ΠΑΚΟΕ (Ν. Φλώρου 8, 115 24 Αθήνα, Tηλ.: 210 8100805) να συζητήσουμε για
ü Την στρατηγική που θα ακολουθήσουμε κατά την Διάρκεια λειτουργίας της ΕΚΘΕΣΗΣ Κ.ΑΛ.Ο. 7-11/11/2018
ü Την άμεση ανοικτή διαβούλευση του Υπουργείου Εργασίας με το σύνολο των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας όπως οφείλει από τους κανονισμούς της Ε.Ε και όχι μόνο με το «κύκλο των κολλητών»
ü Την άμεση αναγνώριση της εκπροσώπησης των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας ως κοινωνικού εταίρου για την χάραξη και το σχεδιασμό των πολιτικών Κοινωνικής οικονομίας η οποία δεν μπορεί να γίνεται ερήμην των κοινωνικών εταίρων.
ü Την άμεση ενίσχυση όλων των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας με έναν τουλάχιστον εργαζόμενο από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για γραμματειακή υποστήριξη.
ü Την οργάνωση ενός αυθεντικού Συνεδρίου που θα οργανώσουν χωρίς αποκλεισμούς όλες οι ενώσεις και ομοσπονδίες των φορέων Κοινωνικής Οικονομίας.

Ταυτόχρονα ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΤΤΙΚΗΣ και η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ Κ.ΑΛ.Ο. εξέδωσαν ανακοίνωση που την κυκλοφόρησαν με τίτλο « Η ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΟΣΜΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ» που έγραφε:
Πέρασαν 8 χρόνια από την πρώτη εμφάνιση της Κοινωνικής Οικονομίας και του Θεσμού των Κοιν.Σ.Επ. και 18 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας των πρώτων Κοινωνικών Συνεταιρισμών (Κοι.Σ.Π.Ε.) στην Ελλάδα και το πεδίο παραμένει σχεδόν ανενεργό ενώ νοοτροπίες διαχείρισης που έρχονται από πολύ παλιά το καθυποτάσσουν στην αφάνεια.
Το διακύβευμα της λειτουργίας των κοινωνικών συνεταιρισμών παγκοσμίως και ως εκ τούτου η λειτουργία του πεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας ήταν και είναι η εργασιακή (και κοινωνικοοικονομική) ένταξη των μελών των Κοινωνικών Συνεταιρισμών (Κοιν.Σ.Επ. και άλλων). Αντί τούτου στη χώρα μας ένα παράλληλο διακύβευμα των πατρόνων της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας εστιάζει συνεχώς στην διαχείριση του χρήματος των ΕΣΠΑ και εκεί συγκρούεται με την ομαλή πορεία και ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Έκτοτε η Κοινωνική Οικονομία χειμάζεται και νοσεί από την πρώτη κιόλας μέρα που παρουσιάστηκε ως εναλλακτική πρόταση ένταξης και αντιμετώπισης διαφόρων τύπων αποκλεισμού.
Σήμερα η κατάσταση συνεχίζεται και οι αυτόκλητοι «διαχειριστές» του χρήματος αλλά και του πεδίου της Κοινωνικής Οικονομίας με την ανοχή και ορισμένες φορές και τη συμμετοχή της πολιτείας είναι σχεδόν οι ίδιοι εδώ και πολλές δεκαετίες. Η πολιτική ηγεσία που κυβερνά σήμερα δήλωσε αρχικά ότι θα απεμπλακεί από το παρελθόν αυτ. Όχι μόνο απέτυχε αλλά εκτός από τους «παραδοσιακούς» διαχειριστές ανέχεται και νέους ενταγμένους στις «παρέες» του πολιτικού κύκλου της.
Ακούμε νέες δηλώσεις και αποφάσεις για υποστήριξη των Κοιν.Σ.Επ. πανομοιότυπες με τις περυσινές και τις προπέρσινες. Ποτέ δεν υλοποιήθηκαν έως σήμερα. Ανεξάρτητα ωστόσο σε ποιο βαθμό θα πραγματοποιηθούν (προεκλογική περίοδος γαρ) δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε. Τα κομματικά γυαλιά δεν ταιριάζουν στη Κοινωνική Οικονομία.
Το πεδίο υπάρχει και πρέπει να λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικές ομαδοποιήσεις για την απόσβεση των επιπτώσεων της ανεργίας και του οικονομικού αποκλεισμού πολλών κοινωνικών ομάδων (μακροχρόνια άνεργοι, μονογονεϊκές, ΑμΕΑ, ψυχικώς νοσούντες) που διόγκωσε η κρίση του 2008. Μη γελιόμαστε, ο αποσυντονισμός του πεδίου από τους πολιτικούς και οικονομικούς πάτρωνες αποσκοπεί στη καθοδήγηση και ποδηγέτηση του.
Οι Κοιν.Σ.Επ. δεν είναι ούτε εγχειρήματα Start-ups ούτε στοχεύουν στη επιχειρηματική επιτυχία και καινοτομία όπως προσπαθούν κάποιοι να μας «εκπαιδεύσουν». Είναι εργαστήρια ένταξης και μετάβασης σε μια υγιή εργασιακή ζωή μετά από το πλήγμα του αποκλεισμού που βιώνουν τα μέλη τους.
Ας μη ξεχνάμε ότι από το 2012 έως σήμερα έχουν ιδρυθεί άνω των 2000 Κοιν.Σ.Επ. και έχουν κλείσει άνω των 600. Την τελευταία διετία 650 νέες Κοιν.Σ.Επ ιδρύθηκαν εύλογα αναμένοντας λύσεις στο πρόβλημα ανεργίας και αποκλεισμού από την εργασιακή και οικονομική ζωή. Για να μην έχουν την ίδια πορεία με όσες έκλεισαν θα πρέπει το πεδίο να δημιουργήσει «Ενώσεις» οι οποίες θα έχουν δύναμη γνώμης και διάχυση γνώσης και πληροφορίας.
Καλούμε το πεδίο να συντονιστεί και να συνεννοηθεί ώστε να δημιουργηθεί εκπροσώπηση και ως κοινωνικός εταίρος και ισότιμος συνομιλητής με τη πολιτεία, να αλλάξει η πορεία του πεδίου για να αρχίσει εποικοδομητικός διάλογος. Καλούμε τη πολιτεία να σεβαστεί το πεδίο, τις αρχές και τις ανάγκες του, και να μη γελιέται ότι θα παραμείνει για πάντα εν υπνώσει. Οι κακουχίες ήδη μας έχουν αφυπνίσει.

Και στις 8/11/2018 διανεμήθηκε σε όσους ήθελαν να ενημερωθούν και δημοσιεύθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης η υπ’ αριθμόν 314 ανακοίνωση με θέμα τις επιλογές από την ανοικτή σύσκεψη στις 7/11/2018 που έλεγε:
«Από χθες άνοιξε διάπλατα της «πύλες» της η ΕΚΘΕΣΗ των φορέων Κ.ΑΛ.Ο. με οργανώτρια μια Κ.Ο. (Κυβερνητική Οργάνωση), η οποία ΕΒΓΑΛΕ ανακοίνωση – πρόσκληση στην Δημοσιότητα στις 12/10/2018 προς τους φορείς Κ.ΑΛ.Ο. δίχως να έχει την συγκατάθεση αρκετών φορέων Κ.ΑΛ.Ο. αφενός και αφετέρου χωρίς επίσημη ανάθεση, με αποτέλεσμα μετά από την καταγγελία του ΠΑ.Κ.Ο.Ε. στις 25/10/2018 και άλλων φορέων, να υπογραφούν οι παράνομες και καταχρηστικές αναθέσεις από το Υπουργείο, από τον Υφυπουργό Ηλιόπουλο στις 26/10/2018.
Για όλα τα παραπάνω και μετά την ανοικτή Πρόσκληση προς όλους τους Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. στις 07/11/2018 μετά από συζήτηση αποφασίστηκαν τα παρακάτω:

  1. Να διανεμηθεί σ’ όλους τους συμμετέχοντες στην έκθεση ΚΑΛΟ το Δελτίο Τύπου 314/8-11-2018
  2. Να κατατεθεί αίτηση ακύρωσης των επίδικων αναθέσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο
  3. Να πραγματοποιηθεί άμεση ανοικτή συνάντηση και συζήτηση με τους πολιτικούς υπεύθυνους του Υπουργείου
  4. Την μεθόδευση των απαραιτήτων κινήσεων ώστε άμεσα να ενισχυθούν οι φορείς της ΚΑΛΟ με ένα τουλάχιστον εργαζόμενο από το Υπ. Εργασίας
  5. Την μεθόδευση άμεσης οργάνωσης ενός αντιπροσωπευτικού Συνεδρίου που θα οργανώσουν όλοι ανεξαρτήτως οι φορείς της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας

Και δεν είδαμε ακόμα τίποτα. Μόνο λίγο φωτίστηκε η κορφή του «παγόβουνου». Μετά την κήρυξη του 2012 ως Διεθνούς Έτους Συνεργατισμού και την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τον Συνεργατισμό (Κοινωνική Οικονομία) που κατέληξε στην διακήρυξη του «ΟΡΑΜΑ 2020», όπου αναγράφεται ότι «οι συνεργατισμοί-συνεταιρισμοί διαθέτουν ένα μοντέλο επιχειρηματικής δραστηριότητας το οποίο είναι καλύτερο από αυτό που σήμερα αποτυγχάνει», πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το μέλλον ανήκει στην Κοινωνική Οικονομία, όπως ακριβώς συνειδητοποιήσαμε ήδη, ότι το μέλλον είναι συνυφασμένο με το διαδίκτυο και τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας. Και οι φορείς της Κοινωνικής Οικονομίας πρέπει να αναλάβουν τον ρόλο τους χωρίς «νταβατζήδες».

Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα