(Η) ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ;;; ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

  • Συνένωση του  κόσμου  των Σωματείων σε ένα ενιαίο Κοινωνικό  Εταίρο με στόχο την κάλυψη του θεσμικού κενού της Ο.Κ.Ε στην  Ελλάδα για τον κοινωνικό διάλογο.
  • Συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μόνιμες «τοπικές κοινωνικές συμπράξεις» ανθρωπιστικής και πολιτιστικής δράσης.

Την Τετάρτη 29/6/2016, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του Πανελλήνιου Παρατηρητηρίου (οι περιφερειακές) Ομοσπονδίες με μέλη  Πρωτοβάθμια Σωματεία  Απόδημων εσωτερικού για να συζητήσουν τα αποτελέσματα του Ανοικτού Συνεδρίου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα.

Συμμετείχαν  : ο Παναγιώτης Μπαζίγος, Γενικός Γραμματέας της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, ο Μανώλης Πατεράκης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, ο Τσιντής Νικόλαος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο Γιάννης Φραγκούλης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων, ο Γιάννης Ζωχιός, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής, ο Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Μεσσηνίας, ο Πασχάλης Συρίγος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικροκυκλαδονήσων και ο Αλέξανδρος Οικονόμου, Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ‘ΕΔΡΑ’.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι η καινοτομία του Ανοικτού Συνεδρίου ήταν ότι το Συνέδριο δεν περιορίστηκε στις ΜΚΟ και κάποιες κατ΄εφημισμό κοινωνικές επιχειρήσεις;;;, αλλά για πρώτη φορά κλήθηκαν και συμμετείχαν για θέματα Κοινωνικής Οικονομίας φορείς από τον κόσμο των Σωματείων  και την Κοινωνία Πολιτών. 

Αναγνωρίστηκε και αναδείχθηκε ότι πρωταγωνιστές μιας ουσιαστικής πλευράς της κοινωνικής οικονομίας είναι όλες οι παραδοσιακές, μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες των πολιτιστικών σωματείων που, ενώ  συμβάλλουν με πολλαπλούς τρόπους στη τοπική και περιφερειακή οικονομία, ωστόσο αποτελούν μη αναγνωρίσιμες  μορφές κοινωνικής οικονομίας. 

Από το πανηγύρι του χωριού που διαχειρίζονται Σωματεία, (;;;) ανάδειξη συγκριτικών πλεονεκτημάτων, ανάδειξη  λαϊκού πολιτισμού,  λαογραφικά μουσεία μέχρι τα Κοινωνικά Ιδρύματα,  Κοινωνικές Επιχειρήσεις και ξενώνες  που δημιουργήθηκαν με δωρεές, κληροδοτήματα, αλλά και συνδρομές των κατοίκων. 

Μια προσφορά που έχει παράδοση και ιστορία αιώνων, οργανώνεται μετά τον πόλεμο και στο επίπεδο των αποδήμων, οι οποίοι με κάθε συλλογικό τρόπο στηρίζουν τον τόπο καταγωγής τους.

Αυτό το πολύτιμο κοινωνικό κεφάλαιο που συμβάλλει στη κοινωνική συνοχή και μετριάζει τις ανισότητες, φαίνεται να αγνοείται από το πελατειακό πολιτικό σύστημα που το θέλει έξω από την επίσημη πολιτική για την Κοινωνική Οικονομία, ενώ δημιουργεί παράλληλα σχήματα με τη μορφή  ΜΚΟ για να διοχετεύει εκεί τους πόρους του Ευρωπαϊκού κοινωνικού ταμείου εξυπηρετώντας κλειστά επαγγέλματα κερδοσκοπίας, αντί να τους  προορίζει για τις αυθεντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών. 

Οι Ομοσπονδίες σήμερα έχουν συνείδηση αυτής της παρέκκλισης και της υποβάθμισης της  πολιτείας στις παραδοσιακές συλλογικότητες, η οποία θα εντείνεται όσο αυτές μένουν κατακερματισμένες και δεν έχουν ισχυρό λόγο στα κέντρα των αποφάσεων.

Συνειδητοποιούν επίσης  ότι θα πρέπει να συμπορευτούν  σε δευτεροβάθμιο επίπεδο με τις θεματικές Ομοσπονδίες και δίκτυα στο πολιτισμό, την Οικολογία και την ανθρωπιστική δράση.

Η συμπόρευση αυτή θα εκφραστεί θεσμικά  με τη δημιουργία της ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ  ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ;;; ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 

Προσβλέπουν από κοινού στη συμμαχία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για μόνιμες «τοπικές κοινωνικές συμπράξεις» ανθρωπιστικής και πολιτιστικής δράσης, πέρα από τις ευκαιριακές συμπράξεις που γίνονται συνήθως για κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. 

Οι αυθεντικές συλλογικότητες μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινωνικές συμπράξεις (χωρίς χρηματοδότηση) αρκεί να διατίθεται  δημοτικοί  χώροι και μέσα προς χρήση.

Αποδέχονται κατά αρχήν και θα υπογράφουν το Σύμφωνο Συνεργασίας που ψηφίστηκε στο Ανοικτό Συνέδριο μεταξύ των δευτεροβάθμιων ομοσπονδιών και δικτύων της κοινωνίας πολιτών με τις ενώσεις κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών και για την προώθηση των στόχων αυτών θα  συμπορευθούν με τους φορείς που οργάνωσαν το συνέδριο.

Σημειώνουμε πως η  αρχική πρωτοβουλία ανήκει στο Πανελλήνιο Παρατηρητήριο Οργανώσεων Κοινωνίας Πολιτών, στην Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας,  στην Εθνική Ομοσπονδία Ελληνική Ομοσπονδία Ομίλων Συλλόγων και Κέντρων UNESCO,  στον Περιφερειακό Μηχανισμό ΚΟΙΝΣΕΠ Αττικής, στην Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Ελλάδας, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία ΚΟΙΣΠΕ και στα Περιφερειακά Παρατηρητήρια…