ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

“ Μπες και εσύ σε μία ενεργειακή κοινότητα μπορείς”

Μπροστά σε μία εφιαλτική ενεργειακή κρίση  που εξελίσσεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όπου σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται το ένα τέταρτο του μισθού για να πληρωθεί ένας λογαριασμός ρεύματος οι ενεργειακές κοινότητες ως θεσμός  είναι μία Σωτήρια λύση για να μειωθεί το κόστος στο ελάχιστο.

Ο κάθε καταναλωτής μπορεί να γίνει και παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας,  και να επωφεληθεί  από  τη διαδικασία του ενεργειακού συμψηφισμού.

Η απόσβεση μιας μικρής επένδυσης μπορεί να γίνει μέσα σε 3-4 χρόνια.  Αν σκεφτεί κανείς ότι η επένδυση  σε μία κατοικία η απόσβεση από τα ενοίκια γίνεται σε 20 30 χρόνια, τότε η επένδυση στην ενέργεια  μέσα από τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς είναι λίαν συμφέρουσα  και επωφελής.

 Επιπλέον, είναι δυνατόν  η επένδυση του ενεργειακού συνεταιρισμού να χρηματοδοτηθεί και να επιδοτηθεί μέσα από προγράμματα ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο.

Μέσα σε αυτό το Πλαίσιο όλες οι συλλογικότητες και ιδιαίτερα οι ομοσπονδίες συλλόγων και Συνεταιρισμών μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καθοδηγήσουν τα μέλη τους για τη σύσταση ενεργειακών κοινοτήτων.

Γιατί η μεγαλύτερη δυσκολία είναι στην οργάνωση μια συνεργατικής κοινότητας και όχι στην τεχνολογία η οποία είναι διαθέσιμη.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που συνήθως δημιουργείται για τις ενεργειακές κοινότητες δεν χρειάζεται εργατικό προσωπικό για να λειτουργήσει.

Χρειάζεται μόνο οργανωτική συμβουλευτική για να μπουν μπροστά οι διαδικασίες.

 Το ΙΝΜΕΚΟ είναι ένας φορέας μελετών και συμβουλευτικής για την κοινωνική οικονομία, με  σημαντική εμπειρία στη συμβουλευτική δήμων και  συλλογικοτήτων,  οργανώνει  επιμορφωτικά σεμινάρια  για θεσμούς και εφαρμογές της κοινωνικής οικονομίας και στη συγκεκριμένη περίπτωση για τις ενεργειακές κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, εάν θέλετε να οργανώσετε και εσείς μία διαδικτυακή συζήτηση για τις ενεργειακές κοινότητες για τα βήματα και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσετε απευθυνθείτε στο ΙΝΜΕΚΟ.

Email: inmeko@otenet.gr

Thl. 210 8813760